vpsainio

Perussuomalaiset on monen asian puolue

Olen ikäväkseni havainnut viime aikoina julkisesti toistuvasti esitetyn väitteen, että Perussuomalaiset olisivat nykymuodossaan vajonneet yhden asian puolueeksi. Kyse on mielestäni räikeän tarkoitushakuisesta ja tahallaan väärin ymmärretystä tulkinnasta.

Ymmärrän toki että tietyt Perussuomalaisten kanssa kannatuksesta kilpailevat tahot haluavat luoda haluamansa mielikuvan puolueestamme. Mutta kun arvioin asiaa lähes 10 vuoden kokemuksella aktiivisena kuntatason perussuomalaisena, on näkökulmani aiheeseen väkisinkin perin erilainen.

Perussuomalaisista luotiin useiden vuosien ajan julkaisuudessa kuvaa ”yhden miehen puolueena”. Tällä viitattiin tietysti tuolloiseen puheenjohtajaan, sittemmin perustamastaan puolueestaan hieman kärjistetysti ilmaistaen ”mielipuolisesti loikanneeseen” Timo Soiniin.

Aiheeseen liittyen julkaisin heinäkuussa -15 kirjoituksen otsikolla ”Perussuomalainen kuntapäättäjä ei ole yhden miehen show”. Olkoon tämä puheenvuoroni nyt ikään kuin jatkumoa sille, mutta puolustuspuheena toiseen kaukaa haettuun väitteeseen. Perustelen näkemystäni seuraavasti:

Perussuomalaiset saivat viime kuntavaaleissa eri puolelta Suomea yhteensä 770 valtuutettua (8,8% äänistä) ja vaikka tämä määrä on vaalien jälkeen hieman muuttunut, puhutaan yhä useista sadoista valtuustopaikoista. Näiden lisäksi puolueella on valtava määrä muita kunnallisia ja ylikunnallisia luottamustehtäviä. Voidaan todeta faktana, että perussuomalaisia kuntapäättäjiä on useita tuhansia.

Käytän esimerkkinä Kirkkonummea, jossa toimin kolmatta vuotta PS-paikallisyhdistyksen puheenjohtajana ja jossa olen ollut eri lautakuntapaikoilla kahdeksan vuoden ajan. Viime valtuustokaudella meillä oli viisi valtuutettua, nyt kolme. Muita luottamustehtäviä meillä on kuitenkin moninkertaisesti.

Tällä hetkellä meillä on paikat mm. perusturvalautakunnassa ja -jaoksessa, varhaiskasvatus- ja opetusjaoksessa, palvelutuotannon jaoksessa, kuntakehitysjaoksessa, henkilöstöjaoksessa, kuntatekniikan lautakunnassa, rakennus- ja ympäristölautakunnassa, keskusvaalilautakunnassa, tarkastuslautakunnassa, kunnan vesiliikelaitoksen johtokunnassa sekä Luksian ja Laurean hallituksissa.

Kirkkonummen esimerkki on vain raapaisu siitä, miten laajasti perussuomalaiset vaikuttavat kuntakentällä vastuutehtävissä. Vihjaileminen on helppoa, mutta en ole nähnyt yhtään todistetta siitä, että puolueen tuhannet luottamushenkilöt koordinoidusti ja suunnitelmallisesti toteuttaisivat ”vain yhtä asiaa”.

Kuntien lisäksi on tietysti muut päätöksenteon tasot. Pitää toki todeta se, että aivan kuten muutkin eduskuntapuolueet, Perussuomalaiset haluavat profiloitua ja erottua parissa-kolmessa kärkiteemassa muista puolueista. Tämä on kuitenkin täysin normaalia ja tavoiteltavaa, mutta ei sekään tee puolueesta yhden asian liikettä.

Kun katsotaan Perussuomalaisten tuoreinta ohjelmaa eli kuntavaaliohjelmaa (tai mitä tahansa muuta puolueen voimassa olevaa ohjelmaa), voidaan havaita että PS ottaa hyvin laajasti ja monipuolisesti kantaa erilaisiin poliittis-yhteiskunnallisiin asioihin. Sama koskee meitä Kirkkonummella toimivia perussuomalaisia kuntavaaliohjelmamme osalta. Kannattaa tsekata mitä kaikkea tavoittelemme, voit yllättyä positiivisesti!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Olen ikäväkseni havainnut viime aikoina julkisesti toistuvasti esitetyn väitteen, että Perussuomalaiset olisivat nykymuodossaan vajonneet yhden asian puolueeksi.''

Sekoitat varmaan muihin puolueisiin.

Ruotsalaiset = keittiöruotsin puolustus
Kristilliset = keskiolut alkoon
Demarit = kädet muiden taskussa
Kokoomus = samaa mieltä viimeksi puhuneen kanssa
Keskusta = maaseudun autioittaminen
Vasurit = keittiöpuutarhan hoito
Vihreät = jeesustelu

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Persut on 2 asian puolue:
"Työväenpuolue" ja keskiluokan puolue.
Sulassa sovussa duunari työtön ja tohtori työtön tekee 9e/pv ilmaistöitä.Tai karenssi ja leipäkortti joutuu Kelasta hyllylle.
Laki-15-16 Pers-kepu-kok.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Tässä on hauska katsaus perussuomalaiseen sielunmaisemaan.

https://www.youtube.com/watch?v=axvQiNldSFw&t=7s

Toimituksen poiminnat