vpsainio

Antaa suomenruotsalaisten muuttaa Ruotsiin

Kauppalehti kertoo jutussaan 18.7.2015 Svenska Dagbladetin kirjoituksesta, jonka mukaan suomenruotsalaiset muuttavat ennätysmäärin Ruotsiin. Jutussa haastatellut tutkijat ovat huolissaan trendistä, sillä korkeastikoulutettujen suomenruotsalaisten kasvava maastamuuttaminen saattaa olla riski ruotsinkielisten palveluiden saatavuudelle Suomessa.

On kiistaton tosiasia, että ruotsinkielisten suomalaisten määrä on jatkuvassa laskussa. Jo reilu vuosi sitten vieraskielisten määrä Suomessa ohitti ruotsinkielisten määrän. Meillä on kasvava tarve monipuolistaa suomalaisten kielitaitoja isoilla maailmankielillä sekä kasvavan maahanmuuton haasteiden että viennin edistämiseksi. Aiheesta meitä on muistuttanut mm. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

Kuitenkin samalla meille toitotetaan sitä, kuinka ruotsin kielen osaaminen on rikkautta, sillä se edesauttaa kanssakäymisessä ja työllistymisessä Pohjoismaissa. Ihmettelen vaan sitä, että onko se nyt hyvä vai huono asia oikeasti osata sitä ruotsia ja käyttää kielitaitoaan myös Ruotsissa?

Vai pitäisikö tätä tarkastella siten, että nyt kun oikeasti ruotsia osaavat suomalaiset muuttavat Ruotsiin, meidän suomenkielisten suomalaisten pitäisi entistä uutterammin tankata hampaat irvessä pakollista ruotsin kieltä?

Lisäksi yhtenä perusteluna ilmiölle mainitaan nimenomaisesti se, että (lainaus jutusta) "Perussuomalaiset ja Suomalaisuuden liitto ovat hyökänneet kovasti ruotsinkielisiä palveluita vastaan."

Olen henkilökohtaisesti urakoinut kielivapauksien ja järkevämmän kielipolitiikan eteen Perussuomalaisissa, Suomalaisuuden liitossa ja Vapaa kielivalinta ry:n hallituksen jäsenenä, mutta en ole kertaakaan hyökännyt suoraan ruotsinkielisiä palveluita vastaan. Enkä tunne ketään aktiivia joka olisi niin tehnyt.

Jutussa menee puurot ja vellit sekaisin. On eri asia kritisoida kielipolitiikkaa kuin hyökätä perusoikeuksia vastaan. Kyllä ne ruotsinkielisten palvelut ovat taattu jatkossakin perustuslaissa, vaikka meillä ei olisikaan perusopetuslain määrittelemää pakkoruotsia. Tulisikin olla muitakin vaihtoehtoja kuin kaikille pakolliset kieltenopiskelut, kuten tulkkauspalvelut ja palveluiden kohtuullinen keskittäminen.

On toki mahdollista, että mainittua "aivokatoa" tapahtuu kasvavissa määrin ja joka tuo omat haasteensa ruotsinkielisten palveluiden saatavuuteen (pitkässä juoksussa). Ihmiset tekevät kuitenkin omat ratkaisunsa. Vapaa eläminen, liikkuminen ja muuttaminen työn perässä ovat EU:ssa perusjuttuja. Voisin itsekin harkita ulkomailla työskentelyä jos vain tulisivat motivaatio, osaaminen ja taloudelliset edellytykset kohdalleen.

Koen toisaalta myös, että meillä pitäisi olla vapaus valita mitä kieliä opiskelemme. Kielivapauksien puolesta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (180 kommenttia)

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Korkeastikoulutettujen ihmisten maastamuutto on AINA huono asia. Jos siihen johtaa asenneilmaston muutos, on asenneilmastossa jotakin vialla.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Eiköhän homma nyt sentään pikkuisen riipu siitäkin kuka ja millaisin eväin niitä asenneilmastojen muutoksia katsoo suuressa viisaudessaan oikeiksi tutkia ja määritellä ja etenkin niistä vedetyin johtopäätöksin tuomita?

Itse en ole koskaan pitänyt Svenska Dagbladetia Suomen asenneilmastojen mestarillisimpana poppamiehenä enkä aio tehdä sitä jatkossakaan.

Anne Lindell

Täältä "Pampakselta" suomekieltä taitamattomat nuoret todellakin lähtevät Ruotsiin ... ja kenenkä on syy ... se selviää tästä - - - > Pakkoruotsista ja suomenruotsalaisten n.s ”Pampaksen-hurrien” tukalasta asemasta Suomessa ... eli kohuttu kirjoitukseni ”Kahdenkerroksen väkeä”, ... pakkoruotsi-mitallin toinen puoli tässä: http://annelindell.blogspot.fi/2013/12/4-kirjoituk...

Cenita Sajaniemi

Anne. Luin kirjoituksesi ensimmäisen kerran kaksi vuotta sitten. Olen lukenut sen nyt jo useampaan kertaan. Osoitat selvästi nykykielipolitikan mahdottomuuden.
Melko hurjaa vielä Pojanmaan olot tietäen se, että entinen oikeusministeri vielä kehottaa ihmisiä täältä lähtemään, sen sijaan, että olisi ollut mukana korjaamassa Suomen kielipolitiikkaa.

Näinhän se on, että monet ruotsinkeliset haluaisivat oppia suomen kielen kunnolla, mutta kuten entinen naapuri kertoi.... hänelle tarjottiin ranskaa tai ei mitään - nyt osaa murteellista suomen ruotsia.

Kuinkahan moni ruotsinkielinen tietään "mitään" koko Suomesta? Tämä naapuri, josta mainitsin, lukee ruotsalaisia lehtiä, katsoo Ruotsin tv:tä jne.
Femman uutisissa saa ehkä jonkun kuvauksen kotimaastaan.. tarkoitan asuinmaastaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Otsikointi tässä jutussa on hyökkäävä. Jos tekstissä väitetään että kampanjointisi ei ole hyökkäävää niin miksi sitten otsikoit noin. No varmaan siksi että haluat me he asetelmalla ja ääneen lausutulla aktiivisella välinpitämättömyydellä "heitä" kohtaan paljastaa toimintasi todellisen luonteen.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Pahoittelen jos koet jutun otsikon hyökkääväksi. Ehkä luettuasi tekstin kokonaan ymmärrät, että viestini tarkoitus ei ole hyökätä.

Puolustan vain Kauppalehden jutussa mainittujen suomenruotsalaisten oikeutta muuttaa maasta paremman työn tai minkä tahansa syyn perusteella Ruotsiin. Että ei nyt ainakaan syyllistetä heidän tekemiään henkilökohtaisia ratkaisuja. Tai yritetä väkisin keksiä jotain keinotekoisia ratkaisua joilla vaikeuttaa heidän muuttamistaan Ruotsiin jatkossa.

Kuten kirjoitin, ihmisillä pitäisi olla valinnanvapauksia elämässään. Olen kansalaisvapauksien puolestapuhuja, en niiden vastustaja.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Niin. Yhtäkkiä sinulla oli pakottava tarve valaista meitä siitä että meillä on oikeus muuttaa maasta? Kiitos uutisesta....

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #13

"Niin. Yhtäkkiä sinulla oli pakottava tarve valaista meitä siitä että meillä on oikeus muuttaa maasta? Kiitos uutisesta...."

Eikö kiitokset tässä tapauksessa pitäisi osoittaa kauppalehdelle...?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #18

Vesa-Pekka on kyllä kirjoittanut tämän blogin eikä Kauppalehti.( Sitä paitsi Svenska Dagbladet on alunperin julkaissut tämän artikkelin missä oli myös eri syyt luettuina)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #13

Onhan tämä vapaan maahanmuuton puolustaminen tavallaan uusi kannanotto perussuomalaisilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mitä koristeellisesti punottua pajunköyttä niin tyypillistä sekä pakkoruotsiaktivistrille että koko agressiiviselle äärioikeistolle. Eihän missään ole ollut puhetta maastamuuton estämisestä. Pääoman valumisen ehkäisystä on kyllä ollut.
Älä jaksa kieroilla-ittesi siinä menetät.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Tässä "muuttoaaltoasiassakin" on epätasa-arvo vallalla:
Suomenruotsalainen voi lähteä pois Suomesta toteuttamaan kielellistä identiteettiään sataprosenttisesti,
mutta minne voi paeta suomenkielinen suomalainen,
jotta hän saisi elää täysin ruotsitonta elämää, toteuttaen
100 %:sti suomenkielistä identiteettiään!

Ei suomenkielinen voi paeta minnekään, koska Suomessa suomenkieliseen enemmistöön kohdituu identiteettiä peukaloiva ja vapautta tukahduttava valtapolitiikka kielipolitiikan muodossa!

Missä on suomenkielisen omantunnon- ja ajatuksenvapaus ?
Suomenruotsalainen saa olla vapaa suomen kielestä, kun muuttaa Ruotsiin,
mutta suomalainen ei saa olla vapaa ruotsin kielestä edes Suomessa!!

Suomenkielisen oikeus täysipainoiseen suomenkieliseen identiteettiin ei toteudu, ei missään päin maailmaa, ei Suomessakaan, koska meille pakotetaan ruotsin kieli opintojen kaikilla asteilla!

Suomenkielisellä ei siis edelleenkään ole yhtä paljon vapautta ja oikeuksia itsensä toteuttamiseen ja omaan kieli-identiteettiin kuin ruotsinkielisellä, vaikka kielireskriptistä on kulunut yli 150 vuotta.

Ja onhan vielä Ahvenanmaa, missä voi elää täysin ruotsinkielistä elämää, muuttamatta minnekään Suomesta!

Suomenkielisellä ei ole mahdollisuutta elää täysin suomenkielistä, ruotsitonta elämää- ei missään tällä planeetalla!

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Ihan suotta pahoittelet. Sinähän kirjoitat lempeästi kuin itse arkkienkeli Gabriel ikään.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Ja mitenkähän tuo otsikko sitten muka hyökkäävä on? Sehän on suorastaan huippuunsa raikkaan vapaudenrakas, jota esimerkiksi pakkoruotsitus ei ole eikä sitäkään nyt sentään kutsuta hyökkääväksi, vääryydeksi usein kylläkin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Täytyy kyllä sanoa että kyllä aivan eri kouluja ollaan käyty näiden sini-kerholaisten kanssa. Jos "antaminen" on verrattavissa hyökkäämiseen, niin jotain on omassa koulussani opetettu väärin.
Jos joku olisi lähettämässä(pakolla) näitä suomenruotsalaisia jonnekin, niin ehkä sellainen voitaisiin käsittää hyökkäävänä..nyt sen kokee näin korkeintaan tämä koivukylän klubi ja peukkuryhmänsä.

PS vapaa maastamuutto on hyvä asia ja mitä enempi työtä tekeviä lähtee, sitä enemmän jää meille työttömille työpaikkoja tarjolle. Voin tulla laiturille vilkuttamaan.

Jouni Nordman

Ehkä myös lähteminen aiheutta Suomessa nesteen, että pärjäämme myös ilman lähtijöitä, sillä Yleensähän nämä lähtivät ovat pääasiassa elintaso pakolaisia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta on ihan luonnollista, että monet ruotsinkieliset muuttavat Ruotsiin jo Nallenkin esimerkkiä noudattaen. Perintöverotus jo vaikuttaa päätökseen, kuten Nalle itsekin on todennut. Hänen kohdallaan noin 100 miljoonan suurempi perintö omille lapsille, on varsin motivoiva päätös.
Minusta se on aika ymmärrettävää käytöstä, kun muun hyvän lisäksi voi vielä Ruotsissa käyttää äidinkieltään joka paikassa.

Onhan suomenkielisiäkin miljonäärejä mennyt esimerkiksi Portugaliin samasta syystä. Suomen verottajalla olisi siinäkin pieni mietinnän paikka:)

On ihan turha syyttää suomalaisten asenneilmaston muuttuneen kielteiseksi ruotsinkielisiä kohtaan. Kielteinen asenne on vain pakkoruotsia kohtaan, ei ruotsinkielisiä ihmisiä vastaan. Se on täysin propaganda-koneiston masinoimaa kielteisyyttä, jota monet poliitikot mielellään ruokkivat. Heille on aina sama asia pelkona: Pakkoruotsin loppuessa myöskin itse RKP- käy tarpeettomaksi puolueeksi.

Minusta pelko on turha, jos he aidosti profiloituvat toimimaan muiden liberaalien asioiden hyväksi suomenkielisten rinnalla. Pakkoruotsin pakolla säilyttäen, niin se ei ole koko Suomen edun mukaista. Senhän ymmärtää kaikki, jotka ovat tajunneet EU:n ja globalisaation olevan tätä päivää! Ei toisen pienen marginaalikielen pakko kaikilla koulutusasteilla. Suomi tarvitsee monipuolisia kielen osaajia, joita tällä kielipolitiikalla ei koskaan saavuteta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Nuoret korkeastikoulutetut tuskin perintöveroa ajattelevat. Kommentissa 1 oli kaikki.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaija joka ihmetteli poistumistani blogista jossa se että sanoo suomea ja ruotsia kotimaisiksi kieliksi väännetään härskisti saamen kielen syrjimiseksi ( tyyliin koska lopetat hakkaamasta vaimoasi) sitten täällä sanoo että turha syyttää asenneilmastoa. Avaa silmäsi Kaija.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Noh. Tunnen monetkin jotka ovat muuttaneet Ruotsiin/ Norjaan / Tanskaan eri syiden takia. Opiskelu, työ, rakkaus mutta valitettavasti myös osin huonon ilmapiirin takia. Ns. Pakkoruotsinkeskustelujen vanavedessä ilmenee myös ikävimpiä puolia ilmapariissä. Viimeksi eilen puhui erään ihmisen kanssa joka on muuttanut puolison kanssa (norjaan). Sanoi että päätöstä helpotti kummasti kuin käveli ohi "pakkoruotsi pois" demonstration..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Miksi ei sitten suosilla luovuta pakkoruotsista, joka tuli Suomeenkin vasta 1968?? Siitä asti se on ihmisten kantapäitä hiertänyt, mutta vasta yleistynyt internetin käyttö on tuonut sen kaikkien tietoisuuteen. Tuskin moni nettiä käyttämätön vieläkään tietää, että pakkoruotsi on nykyään koko maassa kaikkien koulutusasteiden pakollinen aine.

Kaikki muut Itämeren valtiot ovat luopuneet vähemmistöjensä kielipakosta, vain Suomi on enää jäljellä, vaikka toisen kotimaisen puhujia äidinkielenään on meillä niin kovin vähän. Se nyt vain ei ole järkevää pitää kahta pientä marginaalikieltä niin totaalisesti yllä, kun muita EU-kieliä kaivataan kipeästi edes osalle kansaa. Ihan vain ystävällisesti todettuna.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #24

Kuules, Jo 30 luvulla oli vastaavanlaisia keskusteluja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

"Kuules, Jo 30 luvulla oli vastaavanlaisia keskusteluja."

Miksi?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #39
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #48

Eikä silloin ollut edes tätä pakkoruotsia kaikille suomalaisille.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #49
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #49

Kolkytluvun kauheuksista oltaisiin jo päästy jollei monenlaiset intressit ja valtapyrkimykset, jotka viime kädessä voi juontaa Venäjälle syöttäisi etnonationalistista soopaa sydämiimme.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #26

Ai ettäkö muka jo 1930-luvulla oli perusopetuslaissa ja keskustelunaiheena vaikkapa pakkoruotsi? Et nyt viitsisi höpsötellä.

Tuo on sitä samaa höpsöttelyä ja ylivilkkaan mielikuvituksen tuotetta, jota Svenska Dagbladet harrasti 18.7.2015 uskottelemalla suomenruotsalaisten perustuslaillisia oikeuksia ja etuoikeuksia jollain tapaa muka rajatun Suomenmaassa. Ja tuskin Svenska Dagbladet olisi ilman suomenruotsalaista tai rkpläistä kuiskaajaa moista osannut kirjoitellakaan. Kirjoitan näin hyvin muistaen senkin, että Ylen tutkimuksessa jopa 34 % suomenruotsalaisista itsestään oli sitä mieltä, että pakkoruotsi saa Suomesta turhana poistua. Tätä mieltä oli itse rkp:n entinen varapuheenjohtaja Nils Torvalds. Kuiskaajan kuunteleminen ei ole oikeaa tiedoitusta arvovaltaiseksi itsensä kokevalta lehdeltä, vaan pilkkatiedotusta, jota myös muunnetuksi totuudeksi kutsutaan.

Kuiskaajilla on vapaaehtoiselle ruotsin kielen opille järkiperusteitakin, miksi siis tukeutua valheisiin, kuten muun muassa siihen, että Svenska Dagbladet vihjailee ilkeästi suomenruotsalaisten oikeuksia tai etuoikeuksia jotenkin Suomessa rajoitetun ja osoittaa siihen ihan suoraan nimeltä mainiten syyllisiksi perusteita analysoimatta kaksi suomalaista ihmisryhmää ja vapaata kansalaisjärjestöä nimittäin perussuomalaiset ja Suomalaisuuden liiton.

Jos tuollainen ei ole rumaa vihapuhetta ja ilkeää puuttumista ystävällismielisen kahdessa viime sodassamme verellä Ruotsin pelastaneen vieraan valtion ja naapurimaan Suomen asioihin, niin mikä sitten?

Jos Svenska Dagbladetilla on kuiskaajineen suomenruotsalaisten oikeuksien tai etuoikeuksien rajoittamisesta joitain kouriintuntuvia faktaesimerkkejä, niin heidän pitää tuoda ne esille, jolloin niihin voidaan ottaa oikeasti kantaa. Muussa tapauksessa liikutaan varjonyrkkeilyn tasolla, joka taas ei hyödytä yhtään ketään.

Jaakko Häkkinen

Tony, jos joku muuttaa pois koska näkee "pakkoruotsi pois" -mielenilmauksen, niin silloin asenneongelma on kyllä tämän henkilön omassa mustavalkoisuudessa. Ihan sama kuin joku kiihkokristitty muuttaisi pois suomesta siksi, että homoparit saavat mennä naimisiin!

JOS IHMISTÄ HÄIRITSEE TOISTEN VAPAUS JA VAPAUDENKAIPUU, HÄNELLÄ ON ASENNEONGELMA. Silloin on turha syyttää muita asenneongelmista.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #208

Tiedän että se on sinulle vain kouluaine (niin minullekin). Monet kuitenkin lukevat siisään paljon muutakin (puolin ja toisin).

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja

Ei kannata myöskään unohtaa, että yksi tärkeä syy muuttoon Suomesta Ruotsiin on myös kruunu.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Voisitko vähän kertoa lisää? En ole koskaan kuullut että se olisi syy muuttoon.

Käyttäjän piiaaallonharja kuva
Piia Aallonharja Vastaus kommenttiin #178

Vahvempi talous, enemmän vapaita työpaikkoja, kilpailukykyinen palkka...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Syitä maasta- ja maahanmuuttoon on monia. Nykyisin on paljon helpompaa lähteä vaikkapa työn tai opiskelupaikan vuoksi ulkomaille tai sieltä tänne. Vaihtoehtojen määrä on muutamassa vuosikymmenessä moninkertaistunut.

Vaan jos asenneilmapiiri on sitä tasoa että osa kansalaisistamme katsoo paremmaksi nostaa kytkintä niin silloin meidän on kyllä syytä hävetä. Suomenhan piti olla kaikille täällä asuville hyvä maa.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Mitä hiivattia sinä höpötät häpeämisistä? Suomesta on aina muutettu ja Suomeen on aina muutettu ja niin tullaan tekemään jatkossakin. Moni ei tule ajatelleeksi sitä, että meiltä on aikoinaan muutettu hyvin paljon muun muassa työn perässä Venäjälle Pietariin jne. enkä nyt puhu Neuvostoliiton aikaisista suomalaiskommunistien muutosta Amerikasta asti. Ruotsin ortodoksivihamieliset kuninkaat säikyttelivät aikoinaan ortodoksikarjalaisia muttamaan Tveriin Moskovan kupeeseen ja niin nämä tekivätkin. Iltasanomat väitti jopa Vladimir Putinin olevan juuriltaan näitä suomensukuisia Tverin karjalaisia.

Amerikkaan meiltä on muutettu monessa aallossa, samoin Kanadaan, Australiaan ja jopa Etelä-Amerikaan on ponkaistu jne.

Jos muutama hassu suomenruotsalainen muuttaa Ruotsiin, niin eipä tuo itketä yhtään. Lycka vaan till ja ammen plottis, mutta vai että tässä vielä häpeilemään pitäisi ruveta, hyi olkoon.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos maastamuuton syy olisi ettei halua opiskella sitä tai tätä niin kyllä niitä muuttajia olisi sitten paljon enemmän.
En tiedä mutta en usko suomenruotsalaistenkaan muuttavan tvångsfinskan vuoksi.

Sensijaan halu opiskella jotain uutta tai lisää on nykyisin ihan jokapäiväinen asia nuorille. Ei se tietenkään kaikkia kiinnosta, mutta hienointa on että halukkaille on maailma täynnä mahdollisuuksia jos vain haluaa ne hyödyntää.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Täytyy kuitenkin muistaa ettei korkeakoulutus joka tapauksessa tarkoita suurempaa pätevyyttä tai isompaa osaamista, varsinkaan jos koulutus on saatu vähemmistöjen privilegioilla, eli etuoikeudella saada korkeakoulutus vähemmillä ansioilla suomenkielisiin verrattuna.

Samoin meillä toisin kuin muissa länsieuroopan maissa, korkeakoulutetuista valtaosa tulee julkisen sektorin palvelukseen. Kun vähemmistöjen privilegioilla päästään pätevämpien ohi korkeakouluihin ja sitä kautta julkisiin korkeisiin virkoihin, se vääristää yhteiskuntarakenteitamme ja on iso syy huonoon viranomaistoimintaan ja erittäin surkeisiin virallisiin päätöksentekoihin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#17

No sittenhän sun persuna pitää toimia siten että se koulutukseen pääsy olisi vähemmistöille mahdollisimman vaikeaksi tehty. Nythän kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa. Suomenkieliselläkin on mahdollisuus päästä ruotsinkieliseen koulutukseen ruotsinkielisen ohi koska kouluruotsi. Tai Ruotsiin töihin kuten itse olin nuorena. Tai opiskelemaan kuten jälkikasvu.

Samoin toimia siten että julkisiin virkoihin otetaan mahdollisimman vähän korkeakoulutettua porukkaa, esim lääkäreitä ja upseereita. Katuparlamentin tai puolueen hyväksyntä riittänee valtakirjaksi sellaisessa yhteiskunnassa korkeakoulutettujen ohi.

Kyllä kuvailemasi toiveet ja tavoitteet ovat nykyisessäkin yhteiskunnassa täysin mahdollisia. Ei niitä ole kukaan kieltämässä sellaisilta jotka niille periaatteille haluavat tulevaisuuden Suomen rakentaa.

Tuonkaltaista valtakuntaa olen aiemminkin käsittänyt juttujesi perusteella valmiiksi maailmaksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ikävä kyllä olet käsittänyt ajamani asiat täysin väärin ja ilmeisesti vieläpä tahallaan, koska olen ehdottoman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannalla. Mielestäni yhdenkään vähemmistön ei pitäisi olla etuoikeutetussa asemassa, vaan kaikkien pitäisi olla yhdenvertaisessa ja tasa-arvoisessa asemassa. Samoin jokaisella pitäisi olla valinnanvapaudet, saada opiskella haluamiaan kieliä, ilman minkään muun kielen pakollisuutta, kuin oman äidinkielen.

Se miten minä taas olen käsittänyt sinut Tommi Ketola, on että olet palstan trolleja. Järkeviä ja asianmukaisia kommentteja sinulta on vaikea löytää. Trollaamisen puolesta puhuu sekin asia, ettei sinulla ole omia blogikirjoituksia, olet vain kommentoimassa muiden blogeja.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #29

Samat oikeudet eivät ole samaa kuin etuoikeus. Eihän se aina ole niin että on helpompaa päästä ruotsinkielisiin linjoihon. Esim. on jo aika usein vaikeampi päästä ruotsinkielisiin lukioihin.

Kuin näitä väiteitä esintyy yo.sta verrataan aina vain helsingin yo.hon. Löytyy suomesta yleensä muitakin yo:ta joka tarjoaa samaa ja mihin on helpompaa päästä. Sitä paitsi opiskelupaikat määrätään yhteiskunnan tarpeen mukaan. Elikkä, mitä joskus on ehdotettu, että ruotsinkieliset hoitakoon omat palvelut tarkoittaisi joko se että ruotsinkielisiä lääkärit hoitaisi vaan ruotsinkielisiä potilaita tai että näitä opiskeluoaikkoja pitää lisätä. (Päiväkodissa/koulussa tämä tapahtuu mutta silti on voimia joka haluaa poistaa nämä palvelut ruotsiksi. Ristiriitaista?).

Ja yksi syy miksi nuoria muuttaa ruotsiin on nimenomaan opiskelu ko suomessa on monta asiaa mitä et voi opiskella äidinkielellä, jos on ruotsinkielinen.

(Muuten se että kutsutaan muita Trolleiksi ko. ovat erimieltä on hyvää indikaattori että omat argumentit ovat lopussa).

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #51

Aivan kuten sanoit, samat oikeudet eivät ole samaa kuin etuoikeudet. Siksi ruotsinkielisten ja muiden vähemmistöjen etuoikeudet sortavatkin suomenkielistä enemmistöä.

Missään muussa maassa maailmassa ei alle 5%:n vähemmistö pakota 95%:n enemmistöä lukemaan omaa vähemmistökieltään rahanvallalla pakottamalla. Eli ovat rahoillaan lahjoneet korruptoituneet poliitikot ja saaneet näin aikaan aivan järjettömän kielipolitiikan.

Suomi pitäisi myös olla virallisesti vain yksikielinen, koska maan kaksikielisenä pitäminen pienen vähemmistön takia, aiheuttaa valtavat kustannukset maallemme.

Mitä tulee tuohon Ketolan trolliksi nimittämiseen, en ole ensimmäinen joka häntä siten kutsuu, jotkut muutkin ovat tulleet samaan johtopäätökseen.

Olisi hienoa kuulla joku tutkimus siitä, miten suomesta ruotsiin muuttaneet ruotsinkieliset ovat ruotsissa pärjänneet, kun joutuvat kansalaisina samalle viivalle muiden kansalaisten kanssa? Miten ihmiset jotka ovat ikänsä saaneet nauttia etuoikeuksista ja sortaa vähemmistönä valtaväestöä, sopeutuvat elämään ilman privilegioitaan?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #59

Tää on juuri tämän takia miksi ihmiset muuttavat pois täältä. Et pystynyt nimeämään ainuttakaan ETUoikeus. Niitä (kymmenkunta) suomenruotsalaisista jonka tunnen ruotsissa ovat pärjänneet mainiosti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #60

Laitat hakusanaksi -ruotsinkielisten etuoikeudet- siihen samaan laitteeseen jolla tällekin palstalle kirjoittelet. Niin pääset lukemaan listan ruotsinkielisten etuoikeuksista, jotka ovat vuosikymmeniä mädättäneet tätä maata. Ei se sen vaikeampaa ole, siksi en viitsinyt minkäänlaista listaa laittaa ja toiseksi koska et pyytänyt listaa kuin vasta nyt.

Toimintasi on muuten malliesimerkki trollaamisesta, esittää väitteitä jotka kuka tahansa voi samantien todeta vääriksi. Teidän ruotsinkielisten kanssa on vaikeata, asiakeskustelu, koska te tosiasioista piittaamatta yritätte esittää omat valheenne tosiksi.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #65

Sepäs luotettavaa tietoa... (et vieläkään pystynyt nimeämään yhtä asiaa mikä ei koskisi sekä suomen että ruotsinkielisiä). Kuin menet henkilökohtaisuuksiin tarkoittanee ettei sinulla ole mitään sanottavaa enää.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #67

No jokainen voi hakea hakusanalla -ruotsinkielisten etuoikeudet- ja katsoa mitä tulee hakutuloksina ja kuinka luotettavaa tietoa sieltä saa. Varsinkin jos vertaa tietoja niihin tietoihin, joita sinä pienen vähemmistön etuoikeutettuna jäsenenä yrität propagandanomaisesti syöttää.

Mitä tulee henkilökohtaisuuksiin, niin trolli on trolli, eikä se muuksi muutu. Tässäkään asiassa tosiasiat eivät paina lainkaan sinua pienen kielivähemmistön edustajaa, vaan tosiasioista ei saisi puhua niiden oikeilla nimillä.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #76

Toistan. Et vieläkään nimennyt yhtäkään etuoikeus.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #78

Johan nyt meni lapselliseksi touhuksi. Mutta jos et osaa hakea annetulla hakusanalla, niin laitetaan nyt linkki muutamille sivuille joissa mainitaan näitä ruotsinkielisiä etuoikeuksia.

http://www.etlehti.fi/keskustelu/2601161/ketju/ruo...

http://www.sci.fi/~eiry/ruotsetu.html

http://ilmarirostila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8524...

Sitä paitsi Tony björk, et osaa kirjoittaa edes oikeinkirjoitusta Suomeksi ja silti vaadit meitä Suomalaisia opiskelemaan ruotsia. Siinä meillä oikein mallikappale pientä etuoikeutettua kielivähemmistöä!

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #115

Vittaat keskustelufoorumiin joka on kitjoitettu lähinnä mutulla. Löytyi jopa asiavirheitä. sci.fi:n takana löytyi "tilastoita" vuodelta 1989 -1994. Ja viimeiseksi pääsin Ilari Rostilaan blogiin joka on mies ns. "Vapaa Kielivalinnan" ja "pakkoruotsi pois" takana.

Näihin opiskelupaikkoihin saa ketä vaan hakeutua. En itsellä olisi tullut mielenkään esim. inistää siitä että oli helpompaa päästä suomenkieliseen lukioon kotipaikkakunnalani kuin olin nuori tai että opintoahjojen valinnanvaraa äidinkielelläni on suppeampi.

Enkä ole missään vaatinut mitään suomenkielisten suunnalta. Tiedän myös etten kirjoita täydellistä suomea, entäs sitten? Monet suomenkielisistä eivät edes hallitsee sitä jos katso esim tätä palstaa. Olen sitäpaitsi dysleektiikko, vaikkei se mitenkään kuullu sinulle!

Olet ainakin hyvää esimerkki siitä miksi monet haluavat muuttaa pois täältä.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #119

Toki voit pitää minua syyllisenä ihan mihin ikinä tahdotkin, mutta sille tosiasialle ettei minulla ole mitään ruotsinkielisiä vastaan, tai mitään muitakaan vähemmistöjä, sinä et voi mitään.

Minä olen ehdottoman tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kannalla ja jos jostakin löydät esimerkin että olisin kommenteissani puhunut tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta vastaan, niin mielelläni näkisin todisteet asiasta. Minä vastustan kaikkia etuoikeuksia ja kaikenlaista syrjintää ja pyrin tuomaan sen esille niin blogeissani kuin kommenteissanikin muiden bloggeihin.

Tänä päivänä tavallinen Suomalainen on omassa kotimaassaan Ö-luokan kansalainen, jokainen vähemmistö menee joka asiassa Suomalaisen ohi ja syrjintä kohdistuu tavalliseen Suomalaiseen kansalaiseen ennennäkemättömän rajusti. Tähän minä haluan puuttua jutuillani, koska jos suuntaus jatkuu samanlaisena, ei tarvitse pitkälle mennä historiassa taaksepäin, kuin tietää mitä on edessä odotettavissa.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #123

Vai että Ö-luokan kansalainen? Miten tämä ilmenee? Onko vaikeampi saada esim työpaikan jos hallitsee suomea täydellisesti ja etunimi on Markku? Onko vaikea saada lääkäripalveluita äidinkielellä jos on suomenkielinen? Löytyykö suomenkielisiä päiväkoteja, kouluja kotikaupungissasi? Onko pelko että tulee turpaan jos puhut suomea kaupungilla?

(Nämä viimeiset ovat esim asioita mitkä eivät ruotsinkielisille ovat itsestäänselvyyksiä)

Olisiko syytä itse katsoa mitkä privileegiot itselläsi on ennen kuin hyökät vähemmistöjen kimppuun?

Palaan vielä näihin koulutuspaikoihin. Monesti on tarve joka määrä aloitupaikkojen määrään. Esim. Helsingin alueella on huutava pulaa pätevistä opettajista ruotsinkielisissä kouluissa, suomenkielisissä ei. Pitäisikö ennemmin epäpäteviä opettaa lapsia kuin että lisätään koulutuspaikkoja vain sen takia että sisäänpääsy ehkä vähän helpontuu? Miten oikeudenmukaista se olisi lapsille?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #127

No annappa nyt esimerkki minun privilegioistani ja mielellään todistusaineiston kera, kuten minä tein ruotsinkielisten privilegioista. Missä minä olen etuoikeutetumpi kuin yksikään vähemmistöön kuuluva, varsinkaan ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluva.

Pätevien ruotsinkielisten opettajien puutteeseen on ilmiselvä syy. Kun ruotsinkieliset pääsevät korkeakouluihin etuoikeutettuina, ei sieltä voikaan silloin tulla päteviä opettajia. Eli ruotsinkielisten etuoikeudet, haittaavat jo ruotsinkielisten elämääkin, koska pätevyysvaatimukset ovat alemmat kuin suomenkielisillä.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #133

Öh.opettajankoulutus ON korkeakoulukoulutus (yo) ja sitä on tasan samaa vaikka milläs kielellä. Tällä hetkellä sitä tarjotaan vain Vaasassa ruotsiksi. Monet lähtevät sen jälkeen miellummin ruotsiin kuin helsinkiin, syyt löytyvätkin jo SvD:n artikelista

Mainitsin niitä "privileegiot" edellisessä kommentissani (+suomeksi on enemmän valinnanvaraa koulutuksessa). Mutta en inisee siitä sen enempää ko. joskus joitakin asioita ovat näin suuntaan tai toiseen. Elämä on...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #115

Suomeksi ja suomalaiset kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #121

Kiitos vinkistä ;) (tiedän että oli suunnattu kommentiin 115)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #67

Arvoisa Tony. Sinulta jää nyt tajuamatta ns. suurempi kuva.

Suomen koko kielipolitiikka on rakennettu ruotsin kielen erityisaseman ja etuoikeuden periaatteelle. Siis tämä _koko järjestelmä_ on se etuoikeus!!

Muualla maailmassa 90 %:n enemmistön puhuma kieli on maan pääkieli, esim. ihailemassamme Ruotsissa on näin säädetty 2009.

Se, että 5 %:n puhuma kieli on samanaikaisesti tasavertainen kansalliskieli ja tukea tarvitseva vähemmistökieli,
tämä kaksoisstandardi on ruotsin kielen etuoikeutetun aseman fundamentti.
Sen kruunaa vielä Ahvenanmaan erityinen erityisasema, jolloin Suomen valtion alueelle muodostuu ruotsin kielelle insititutionaalinen privilegio.

Suomen kielellä ei ole vastaavaa asemaa Suomessa.
Meillä Suomessa ei ole maantieteellisiä alueita,
missä kansalaisen velvollisuutena olisi oppia vain oma äidinkieli,
suomen kieli!

Kyseessä on siis ruotsin kielen rakenteellinen, institutionaalinen privilegio Suomessa.

Pakkoruotsia tarvitaan tämän privilegion ylläpitoon,
koska pakkoruotsin poistuessa instutionaaliseen privilegioon perustuva
järjestelmä romahntaa lopullisesti..

"Ilmapiirin huononeminen" on vain seurausta siitä, että enemmistö ei koe ruotsin kielen rakenteellista privilegiota oikeudenmukaisena,
joten ruotsinkielisen kansalainen saattaa menettää kokemuksen kielen de facto privilegiosta, vaikka rakenteellinen privilegio on ankkuroitu lainsäädäntöön ja ennen kaikkea lakien tulkintoihin, joissa ruotsin kielen privilegio on aina toteutunut esim. Kokkola-ratkaisussa 2010.
Sen (privilegion olemassaolon) vahvisti silloin esim. ministeri Pekkarinen, toki vahingossa ja tunnekuohussa, mutta vahvisti kuitenkin.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #197

En ole missään vaiheessa kirjoittanut että olen pakollisen ruotsin kannalla...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei Suomessa pääse koulutukseen millään privilegioilla. Koulutus on avointa kaikille.Tamperelaissyntyinen vaimoni opiskeli Vaasssa sairaanhoitajaksi på svenska hyvin tuloksin.

Mika Lehtonen

No selvisihän syy sinunkin fanaattiselle muiden pakkoon pakottamiselle. Mitään järkiperusteitahan ei kenelläkään pakottajalla ole, vain omat perhesiteet ja itse koetut asiat.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Heh heh. Kukapa sen kissan hännän nostaa, ellei kissa itse nosta.

Mukavista Vaasaa koskevista sairaanhoitajajutuistasi tulikin mieleen muuan kertausharjoituksissa tapaamani rekkakuski, joka kertoi itsensä olevansa vailla sen suurempia koulusivistyksiä, mutta huomanneensa myös sen, että joka kerta, kun hän on ollut ylioppilaslikan kanssa sillä lailla, on tuntunut siltä kuin hän itsekin olisi keskikoulun käynyt.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomen ongelmat varmastikin johtuvat epäsuomalaisesta verestä virkakoneistossa. Kyllä nyt pitää sukuselvitys kymmenenteen polveen vaatia kaikilta julkisten virkojen haltijoilta, jotta jokainen pisara ruotsalaista verta voidaan karsia pois. Saksassahan on kokemusta tyttömyyden hävittämisestä samankaltaisia menettelytapoja käyttäen.Sitäpaitsi suomenruotsalaisten passiin on lisättävä H-kirjain, ja heidän on pidettävä aina ankankuvaa rintapielissään.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Miten olis tollanen pieni leppäkerttu-nyckelpiga tossa takinliepeessä tai rintapielessä, kuten ehdotat?

On sinulla muuten tuota mielikuvitusta ja marttyyriksiheittäytymisasennetta rajattomasti ja ihan yli oman tarpeen vaikka muille jakaa. Mikäli muistan, tohtori Tapio Tammisen melko tuoreesta teoksesta Kansankodin pimeämpi puoli, löydät lisää vinkkejä rintanapille tyyliin "negern är till hälften en människa". Ruotsalaisilta, Afrikan vanhoilta orjakauppialta, sloganeitten luonti sujuu sukkelasti.

Suosittelen muuten meistä jokaiselle netistä katsottavaksi ruotsalaisten itsensä tekemän ohjelman nimeltä "Vår mörka historia". Se kertoo karulla ja mielenkiintoisella tavalla Ruotsin aina Oskar II:n valtakauteen asti 1600-luvulta käymästä orjakaupasta. En nyt mene väittämään, onko Suomen pakkoruotsi vielä riutuva jäänne siitä, mutta en ihmettelisi, vaikka olisikin.

Jäin tässä muuten mietteisiini. Olisiko sinulla ehdotusta Suomenmaan pakkoruotsitettujen eli kielellisesti etnisesti sorrettujen rintanapeiksi? Niitä nappeja tulisit näkemään paljon paljon, huikeasti enemmän kuin kahvipannuja.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Alkamalla suomalaisena ruotsalaiseksi niin saisi ruotsalaisena suomessa RKP,jäsenkirja taskussa
ohitus kaistan yliopistoihin. Sitä parhainta isänmaalaisuutta

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jaa sitä käyty opiskelemassa vihapuhetta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ihan näin suomenkielisenä äidinkieleltäni mä olen aikanani opiskellut ruotsinkielisessä oppilaitoksessa (Åbo Navigationsinstitut). Ei mulle kukaan ole vielä jäsenkirjoja ollut tunkemassa kurkusta alas enkä olisi sellaisia ottanut vastaankaan.

Siellä oli paljon vielä huonommin ruotsia oppinutta mutta yhteisvalintakokeissa sitten muilla ansioilla sisään päässyttä poikaa ja tyttöä. Kyllä se kieli siinä muuttui ihan itsestään arkisujuvaksi niilläkin, eikä kukaan kyllä valittanut jälkeenpäin.

Tekstisi kuvaa mielestäni hyvin sitä asennetta jota herrakansaväki täällä Suomessa harrastaa.

Suomalaisena kuitenkin pitää huomauttaa että Suomi kirjoitetaan isolla. Oikeinkirjoitus tai yritys edes vältää alakoulumaisia virheitä kertoo kuitenkin ao henkilön ylpeydestä omasta maastaan ja kielestään. Kaikkihan meistä virheitä tekee mutta harvemmin oman isänmaan nimi tulee kirjoitettua pienellä. Kyllä sitä nyt edes senverran arvostaa.

Mika Lehtonen

Ja heti perään seuraava, joka omien kokemusten perusteella haluaa pakottaa muitakin tekemään oman tahtonsa mukaan. Tervetuloa itä-suomeen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Mitä järkeä tässä bloggauksessa muuten on, kai sitä nyt Ruotsiin saa muuttaa kuka tahansa Schengen-alueella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tyhjänpuhumiseen voi ujuttaa vihapuhetta paremmin kuin asiapuheeseen. Siksi nää kieroilevat ja saivartelevat ja ovat mukanokkelia.

Viljo Häggman

Suoraan asiantuntijan suusta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Eihän tässä muuta järkeä ole, kuin Kauppalehden pohdinta ja huoli, miksi ruotsinkielisiä muuttaa Ruotsiin enenevässä määrin. Sinänsä mielenkiintoinen aihe, jos se katsotaan johtuvan pakkoruotsiin aiheuttamasta eripurasta ruotsinkielisiä kohtaan ja suomenkielisten halutessa edelleen vapaata kielivalintaa. Nyt Kauppalehdessä kommentoidaan asiasta ahkerasti, joten se lienee seuraavien viikkojen puhutuin aihe Kreikan ja Ukrainan ohella:)
Näin se vaan on, aina jotkut haluavat kääntää kaiken vihapuheeksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kauppalehden lähteenä näkyy olevan SvD, ilman muuta kuin mutua. Sanoisin tuohon vain että nuorisokin muuttaa enenevässä määrin ulkomaille ja arvelisin siitä olevan tässäkin kyse. Vähän toistasataa enemmän kuin ennen, ja miksipä ei juuri Ruotsiin, jossa kieli on hanskassa ja lyhyt sekä edullinen matka käymään kotimaassa.

"Sinänsä mielenkiintoinen aihe, jos se katsotaan johtuvan pakkoruotsiin aiheuttamasta eripurasta ruotsinkielisiä kohtaan"

Kaija, ennen lehmätkin lentää :)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Minkälainen tuon Ruotsiin muuttajien ikäjakauma sitten lieneekään mutta kuvittelisin, että he ovat tuolta nuoremmasta päästä. Tilanne on silloin hyvin ymmärrettävä. Sekä koulutus- että työpaikkoihin on ilmeisestikin Ruotsissa paremmat mahdollisuudet ja ruotsi äidinkielenä tekee muutenkin siirtymisen aika helpoksi.

Aivan sama tilannehan on suomenkielisten vähän reippaampien nuorten osalta. Jos Suomessa työn saanti tuntuu vaikealta niin mikäli rohkeus riittää, käytännössä riittävän englannin taidon hanskaa jokainen. Silloin töitä löytyy niin Euroopasta kuin kauempaakin.

On väärä kysymys, miksi monet muuttavat Ruotsiin. Oikeampi kysymys olisi, miksi monet muuttavat pois Suomesta. Onko se myönteistä, rohkeiden ihmisten lähtemistä, vai pakoa paikasta, minne ei kannata jäädä?

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Että jatketaan pakko ruotsilla kun ei osaa edes kirjoittaa suomeksi

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#35

Edelleenkään kukaan ei sua pakota puhumaan ruotsia. Sensijaan kuulee ulostuloja jossa nimenomaan vaatimalla vaaditaan suomen osaamista.

Minna Eerolainen

Kun se "pakkoruotsi" niin rakas vihollinen on luulisi että jäisi sen verran mieleen että osaisi kirjoittaa tuon termin oikein, yhdyssanat taas kerran. Joo, itse olen kyllä jossain määrin huolissani siitä mitä Suomelle on tapahtumassa. Tuleeko tästä onnela kun saadaan kaikki persujen silmissä kansanvihollisiksi luetut pois maasta? Tuskinpa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Etkö ymmärrä, että "Antti Salmi" on selvä trolli, jonka tarkoitus on saada pakkoruotsin vastustajat näyttämään hölmöiltä? Eihän noin överisti huonoa suomea ole edes nigerialaiskirjeissä.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

"Kansanvihollisiksi luetut pois maasta"

Onko hysterisoinnilla mitään rajoja?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #75

Luepas kommentti nr. 80.

Suomenruotsalaiset eivät ole suomalaisia! Muuttakoot Ruotsiin!

Juutalaiset muuttakoot maasta!

Jatka tästä...

Viljo Häggman

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä suomenruotsalaisten hirveasti (200 henkeä) kasvanut muutto Ruotsiin johtuu yksinkertaisesti siitä, että Ruotsin taloudella menee hyvin ja työpaikkoja riittää, kun taas Suomi kyntää syvällä lamassa, työpaikkoja vähennetään, eikä enää edes ankkalammikon suhteilla saa huippupaikkaa.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Osittain. Mitä olen keskusteltu näitten muuttajien kanssa se ei ole koko totuus. Valitettavasti. Mutta se on tietysti vain pieni otos.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä ilmapiirillä on vaikutusta, Ruotsissa asuva veljeni totesi kun kysyin muuttaako takaisin Suomeen kun eläkeikä on 2 kk. päässä syyskuussa. " En, Ruotsissa soi duuri, Suomessa molli"

Viljo Häggman

Veljesi tapauksessa onkin kyse paluumuutosta. Suomessa tosiaan eläkeläisille ei ole kuin mollia tarjolla. Duurit on varattu turvapaikanhakijoille.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ei tänne kannata enää eläkeläisenä muuttaa, kun meillä on tuo raippaverokin edelleen kiusana ja vanhusten palveluija vähenetään ja kiristetään joka vuosi. Se on ikävä tosiasia, mutta kaikiltahan piti saavutettuja etuja karsia. . Rikkaalla Ruotsilla menee sentään vielä hyvin ja Espanja halpana maana kutsuu myös monia köyhempiäkin eläkeläisiä parempaan ilmastoonsa.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #50

Juuri näitä kannattaa saada tänne. Ruotsin valtio maksaa eläkettä ja Suomi saa osaansa eläkkeen veroista ;)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #57

Juu kannattaa, jos ovat olleet hyväpalkkaisia ja vielä niin hyvässä kunnossa, etteivät juuri tarvitse lääkäri- ja muita hoivapalveluita. Asiantuntijan mukaan, ihminen käyttää eniten lääkäripalveluja kahden viimeisen elinvuotensa aikana. Tosi on, ja silloin suomalaiset eivät myöskään hyödy heidän verorahoistaan pennin pyörylää:)

Heikki Tala

Rkp:n Kasnäs-manifestin alkuperäisessä versiossa kohta 8 menee näin: "RKP on uussuomalaisten puolue ja houkuttelee ja nivoo maahanmuuttajat puoluetoimintaan, jopa johtotehtäviin, ja toimii sen puolesta, että joka neljäs maahanmuuttaja valitsee ruotsin ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi."

Hiljattain Tukholmassa oli väkivaltainen mamu-mellakka, jonka johdossa Ruotsin median mukaan olivat "finländarit". Kyllä vain, siellä oli Mohammed ja Mahmud, jotka alunperin olivaT tulleet Suomeen ja huijattu opettelemaan ruotsin kieli. No, sillähän ei Suomessa tule toimeen sen paremmin kuin suomella Ruotsissa. Niinpä yhä useampi ruotsinkieliseksi koulutettu mamu muuttaa Ruotsiin.

Kysyinkin Svenska Dagbladetilta, että ovatko tutkineet, kuinka moni Ruotsiin nyt muuttaneista "suomenruotsalaisista" onkin näitä "uussuomalaisia".

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Noh lähinnä korkeasti koulutetut nuoria suomenruotsalaisia muuttavat, varmaan osittain myös sinun takiasi. Toki joukossa on varmaan mamu taustaisiakin. Onko sinulla muuten mitään todisteita siihen sinun mellakkaväitteisiin?

Niin ja blogistin tarkoitus oli valaistaa meitä että meillä on oikeus muuttaa maasta. Ei muuta, hänen oman lausunnon mukaan.

Heikki Tala

... aloita vaikka tästä: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/59377-suomalaismi...

ja jatka sitten Ruotsin lehdistön uutisointiin vuoden 2013 Husby väkivaltaisista tapahtumista. Siellä oltiin heti syyttämässä suomalaisia ja Suomen ulkoministeriö puhui vain "suomalaisista", mutta nimet paljastivat asian todellisen laidan "suomalaismies" oli mamu, joka oli kotoutettu Suomeen ruotsiksi ja siksi kotiutui Ruotsiin. ;-)

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #64
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Kysyinkin Svenska Dagbladetilta, että ovatko tutkineet, kuinka moni Ruotsiin nyt muuttaneista "suomenruotsalaisista" onkin näitä "uussuomalaisia"."

No tuliko vastausta, vai ottivatko moista höpinää kuuleviin korviinsakaan?

Heikki Tala

... eihän ruotsalainen koskaan vastaa. Tarkoitukseni oli vain vihjaista SvD:lle, että maailma on muuttunut myös Suomessa ja maahanmuutto on muuttanut erityisesti "suomenruotsalaisten" etnistä kirjoa.
On ihan luonnollista ja luontevaa, että ruotsinkielistetty Suomeen tullut mamu valaistuu ja huomaa, että ruotsi toimii vallan hyvin Ruotsissa - vaan ei Suomessa. ;-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #63

Kyllä suomenruotsalaisiksi identifioituvat mamut osaavat suomeakin ja oppivat tarpeen tullen lisää. Ja siellä missä ruotsi toimii sitä tietysti käyttävät.
Suomen kielenkin niinkuin yleensä kielien sisällä on osa-alueita jotka eivät toimi joka poppoossa/tilanteessa. Käskytys esim toiminee armeijassa tietyissä tilanteissa mutta harvemmin muualla jne.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #63

Kertovat, että monet suomenruotsitetut mamut ovat myös kääntyneet varsin vihaisina Suomen viranomaisten puoleen todettuaan, etteivät he suomenruotsillaan koko maassa pärjääkään, niinkuin heille on aikoinaan uskoteltu.

Vihainen olisin minäkin, jos olisin uskoteltuna samassa asemassa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "No tuliko vastausta, vai ottivatko moista höpinää kuuleviin korviinsakaan?"

Ei kai tällä ole enää mitään merkitystä, koska Nylundin johtama konklaavi on julistanut kannanoton jo ennalta höpinäksi.

Tosiasiassa Talan tiedustelu on täysin aiheellinen. Ei ole mikään salaisuus, että RKP:ssä on kaavailtu rakkaan kielensä puhujien määrän kasvatusta mamuilla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #77

Niin, Suomen kansalaisuuden saamiseen ei vaadita suomen kielen taitoa. Kyllä minä tunnen esim. brittejä, jotka hankkivat kansalaisuuden opiskelemalla ruotsia. Mitä enemmän Suomessa osataan ruotsia, sen helpompi on saada tänne korkeasti kolutettuja ja päteviä maahanmuuttajia; ilman heitä tämä maa ei selviä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #77

Sivistyssanakirja: konklaavi

konklaavin, konklaaviin

konklaavi
Kardinaalien kokous, joka valitsee uuden paavin.
konklaavi
substantiivi
huoneisto jossa paavin vaali toimitetaan
paavin valitseva kardinaalikokous

Ymmärrän toki, jotta perussuomalaiseen identiteettiin kuuluu sivistyssanojen väärinkäyttö; korostettu rahvaanomaisuus, vrt. Völkisch-liikkeet Saksassa.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #92

En nyt oikein ymmärrä perussuomalaisten identiteettiin suuntaamaasi suoraa tai piilopilkkaa. Sinähän leimaat nyt rasistisesti perussuomalaiset sivistymättömiksi. Entä missä suhteessa ja mihin määrän asti väitteesi pitää paikkansa?

No ei ainakaan esimerkiksi viime eduskunnan eduskuntaryhmien tohtorien määrällä mitattuna. Perussuomalaisten ryhmässä oli toiseksi eniten eli kolme tohtoria.

Otetaanpa toinen ajattelua aihetta antava esimerkki vaikkapa jo vuoden 2011 vaalien valitsemasta eduskunnasta. Perussuomalaiset olivat niihin vaaleihin mennessä pieni puolue. He saivat noissa vaaleissa 560 075 ääntä, jossa oli plussaa peräti 447 819 ääntä. Muhkea potti, josta Katainen ja Urpilainenkin ja vaikkapa Arhinmäkikin olisivat olleet ylpeitä.

Nuo plussaäänet tulivat kaikki entisiltä älykkäiltä, lahjakkailta ja loistavilta eli hyviltä: kepulaisilta, kokkareilta, demareilta, vihreiltä, vassareilta, kristillisiltä ja 735 ääntä jopa rkp:ltä, sillä kaikki muut puolueet hävisivät, kuten hyvin muistamme. Onko minun nyt sinun teeseihisi ja perusteluihisi luottaen uskottava, että nuo kaikki perussuomalaisiin siirtyneet älykkäät, lahjakkaat ja loistavat muuttuvat laakista yhdessä yössä perussuomalaisia äänestettyään "identiteeteiltään junteiksi rahvaan mitään ymmärtämättömiksi typeryksiksi"? Eiköhän sinun loistava logiikkasi ja määrittelytaitosi nyt niksahtunut aika pahasti metsään mennen?

Suomalaisessa yhteiskunnassa oli aika, jolloin niin sanotun nuoren intelligentsian eli älymystön sanottiin sympatiseeraavan vasemmistoa ja viherpiipperoita. Onkohan kyseisillä piireillä nykyään pelko puserossa siitä, että samainen intelligentsia on alkanut hiljaa valua ja hiihdellä perussuomalaisiin päin?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #168

Heh, heh, sinähän Salokangas olet tosi vauhdikkaalla päällä suorine sanoinesi! Minusta on hienoa lukea vihdoinkin persuista muutakin tekstiä, kuin vain tuota ainaista halveksuntaa ja aliarvionteja. Tunnen usein myötähäpeää monista kommenteista, joiden ainoa tarkoitus on loukata ja niputtaa jokainen persu samaan kastiin, eli täysin idiooteiksi ja sivistymättömiksi moukiksi. Kuitenkin useimmat ja pahimmat loukkaajat ovat vain näitä minä, minä - ihmisiä, joitka pystyvät katsomaan vain lähipiiriään ja omaa etuaan, mitä tulee esimerkiksi juuri pakkoruotsin puolustamiseen.

Kiitos Olavi, oli virkistävää lukea sinun monia kommentejasi ja suorasanaista tykitystä, jota täällä harvoin kuulee persujen puolustukseksi pidettävän. Kaikissa puolueissa on mustat lampaansa, vaikka nämä minä-minä ihmiset eivät heitä halua edes nähdä....

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #176

Ensinnäkin ojennan sinulle Kaija itsellesi kauniin kesäkukkakimpun kiitoksena tunnustuksen ystävällisistä sanoistasi. Otan ne nöyränä punastellen vastaan. Kuka tahansa hyväksyy asiallisen ja perustellun kritiikin, mutta vanhoista luutuneista kaavoista uusin ajatuksin irtautuneina esiintyvät perussuomalaiset joutuvat minusta aivan liian usein ja aivan yhtä suotta rasistisesti jyrätyiksi ja halveksituiksi idiooottimaisin perustein ja onhan se hirveän väärin. Tokihan ajatteleva ihminen sen heti huomaa.

Olen toisaalta perussuomalaisten menestystä ajatellen mieltävinäni, että heidän voimansa on juuri tuossa kateellisten heihin suuntamassa halveksunnassa ja syrjinnässä. Onko kenties niin, että perussuomalaiset tulevat menestymään niin kauan kuin heitä rasistisesti halveksitaan? Kun halveksunta loppuu ja heistä aletaan vaieta, on edessä alamäki.

Eli antakaamme siis röyhkeän halveksunnan jatkua vaan. Halveksijat ja vääryyden tekijät kaivavat omaa hautaansa. Suomalaiset ovat oikeudenmukaista väkeä ja rankaisevat vääryyden harrastajia. Niin tulee käymään pakkoruotsin kanssakin ja silloinkin rangaistujen parku on suuri.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #181

Kiitos kukista Olavi. Totta on, että asiallinen ja järkevä kritiikki on kaikkien etu, niin viedään maailmaa ja kehitystä eteenpäin. Persujen kohdalla se vain ei ole onnistunut, kun tämä vastapuoli katsoo asioita liian ahtaasti vain omasta näkökulmastaan.

Pakkoruotsin jatkuva taakankanto suomenkielisille, vaikka enemmistö sitä on jo pitkään vastustanut, on näitä kummallisuuksia mitä ei voi ymmärtää. Meidän vanhojen kohdalla asia on jo kauan sitten ollut ohitse, samoin lapsiemme kohdalla.

Tulevien sukupolvien ja lapsenlapsiemme turha järjetön pakkoruotsin taakka olisi jo pitänyt hoitaa kuntoon aika päiviä sitten. Eivätkö poliitikot todellakaan huomaa, että aika on siirtyä eteenpäin ja suoda myöskin suomalaisille monipuolinen ja nykytarvetta vastaava kielitaito, joka nyt tällä konseptilla ei ikinä toteudu. Sen tietävät kaikki ajattelevat ihmiset, mutta kätemme ovat sidotut kielipolitiikan uudistuksille, niin kauan kuin meillä on liikaa näitä vanhaan jämähtäneitä edustajia hallitsevilla paikoilla.

Asenne, että mikään ei muuttua saa, ja vielä kun se ratkaiseva muutos tapahtui todellakin vasta peruskoulun tullessa Suomeen, niin saako hymyillä vinosti? Vasta yli 40-vuotta Suomi on ollut pakkoruotsiin velvoitettu kielipuolueen vallan ja puolueen tukemiseksi.

Ei kai kukaan halua sortaa tai viedä ruotsinkielisiltä heidän äidinkieltään ja oikeuttaan hoitaa asioitaan ruotsiksi hamaan hautaan asti, mutta siihen ei tarvita kaiken kattavaa pakkoruotsia joka ikiselle suomalaiselle. Vapaa kielivalinta riittää takaamaan innostuneita opiskelijoita myöskin ruotsille, muiden EU:n suosittelemien kielien ohella.

Olisikohan jo korkea aika, että Suomen nykyiset vallanpitäjät kuuntelisivat välillä myöskin kansaa ja ottaisivat järjen käteensä. Eikä sitten kannata puolustella pakkoruotsia Sveitsillä tai Kanadalla. Siellä ei ole vastaavaa pakkoa kuin meillä, joka kattaa koko kansan peruskoulusta korkeakouluihin. Yhteiskuntarauhan takaamiseksi asialla pitäisi jo olla kiire. Nykynuoriso ei ole näin kärsivällistä kuin vanha suomettunut suomalainen, luutuneiden asenteidensa kanssa.

Persujen valtaisa menestys viimeisissä vaaleissa on minunkin mielestäni pitkälti juuri näiden itseriittoisten halveksijoiden ansioita. Siitä olen myös jo aikaisemmin maininnut, kuinka "tuo kaikki moska ja ilkeily sataa vain persujen laariin". Voisivat tietysti heitäkin välillä jopa kiittää:)

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #92

Perussuomalaisten saksankielinen nimi lienee Wahre Finnen.

Vaikuttaa varsin osuvalta vai mitä?

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Sitä minäkin olen usein ihmetellyt, että suoraan Rinkebyn onnelaanko ne nämä Suomesta lähteneet Ruotsiinmuuttajat suuntaavat?

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Itse uskon pakkoruotsin takana olevan ylimielisyyden eli ylimielisyyden pohjalta on laadittu pakkoruotsi määräys aikoinaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Yhdyssanojen osaamista kannattaa tehostaa, moni suomalainen osaa suomea yllättävän huonosti. Eduskunta oli siis ylimielinen?

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Neidit puuttuu yhdyssanoihin,ym.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #84

Toiset arvostavat äidinkieltään.

Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #86

Netissä helpoin tapa pilata keskustelut on ruveta jankuttamaan kieliopista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #98

Se asu missä ajatus esitetään on erottamaton osa ajatusta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #98

Luulisi suomalaisuuden korostajalle olevan kunnia-asia kirjoittaa äidinkieltään oikein - etenkin tässä yhteydessä.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Eduskunnan päätöksen takana oli ylimielisyyden henki. Päätös olisi pitänyt perustua vapaaehtoisuuteen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #108

Oikea kieliasu: Päätöksen olisi pitänyt perustua vapaaehtoisuuteen.

Vaihtoehtoisesti voi kirjoittaa, jotta "Päätös olisi pitänyt tehdä vapaaehtoisesti", tai vapaaehtoisuuden pohjalta.

Uhattiinko kansanedustajia jollakin?

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma Vastaus kommenttiin #109

Pekka pojalla taitaa olla paha olo.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #111

Isänmaalliselle miehelle on kunnia-asia edistää äidinkielensä oikeaa ja puhdasta käyttöä vaivojaan säästämättä.

Niin, uhattiinko eduskuntaa, vai mitä painostusta harjoitettiin?

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma Vastaus kommenttiin #113

Olen edelleen sitä mieltä, että neidit ja kukkahatut puuttuvat oikein kirjoituksiin, kun loppuvat asiaosaaminen.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #114

Pyydän anteeksi, jos kyse onkin lukihäiriöstä, se ei ole asennekysymys.

Mutta kuka painosti Eduskuntaa, ja miten?

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #111

Ei Pekkaa pikku pahat olot ja oksetukset haittaa. Hänen vaimonsa on sivistetty Vaasan ruotsinkielisessä sairaanhoitajaoppilaitoksessa ja pystyy antamaan hänelle tehokkaat ensiavut ja myrkyt vaikka kotona ja ihan oikeasti tarvittaessa vaikka kahdella kielellä.

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #109

Jospa vaaan lisäisit sitä litiumannostusta.

Cenita Sajaniemi

Mikään ei ole sen luonnollisempaa ruotsinkieliselle nuorelle, kuin muuttaa Ruotsiin katselemaan ja kokeilemaan elämää ruotsiksi. Voihan sieltä jatkaa matkaa eteenpäin. Myös suomenkieliset muuttavat joko koulut käytyään tai jo kouluaikana, esim. Rasmus ohjelman avulla.

Se että etnisesti ruotsalaiset vasta nyt huomaisivat lähteä kotimaahansa on siinä mielessä ymmärrettävää, että Suomen talous on viime vuosien aikana ajettu alas.

Ruotsi ei kuitenkaan enää ole se hyvinvoiva ja kaikille turvallinen satama, vaan Ruotsista on tullut väkivallan ja vihan kulttuuri. Ruotsi kuvitteli olevansa sulatusuuni, mutta sehän on ruutitynnyri.

Ruotsi on myös kiusaajien ja kiusaamisen kulttuuri, johon moni suomalainen ei sopeudu.
Näin kirjoittaa nuori ruotsalaislaulaja itseensä kohdistuneesta vihasta ja uhkailuista.
http://www.svd.se/zara-larsson-nar-hatvagen-kom-vi...

Ai niin, ja onhan entinen oikeusministeri kehottanut(suomenruotsalaisia) lähtemään muihin Pohjoismaihin töihin.

Aivovuoto? Heh-heh!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomenruotsalaisten kotimaa on siis Ruotsi, vai ketä nämä etniset ruotsalaiset mielestäsi ovat? Tämä alkaa olla jo nk. vihapuhetta...

Cenita Sajaniemi

Jos suomenruotsalaisten kotimaa (entinen) ei olisi Ruotsi, niin miksi kuvittelet näiden puhuvan ruotsia ja vaativan suomalaisten opiskelevan ruotsia historiallisista ja ruotsinkulttuurisista syistä?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #88

Pitäisikö heidän hylätä äidinkielensä, ja kotiseutunsa kieli sen takia, että sinä niin haluat?

Cenita Sajaniemi Vastaus kommenttiin #89

Roponen. Käännät asian päälaelleen, mutta mikäs siinä. Voinkin viitata pari päivää sitten julkaistuun tutkimukseen, jossa kerrotaan että Ruotsiin muuttaneet suomalaiset assimiloituvat hyvin kantaväestöön, mutta näin ei ole tapahtunut ruotsalaisille Suomeen muuton jälkeen.
Eivät assimiloidu kantaväestöön, vaan päin vastoin, pakottavat omaa??? kulttuuriansa ja kieltänsä suomalaisille. Originellia, eikö?
Löytyykö tällaista muualta maailmasta? Ai niin Arfikasta löytyy. Siellä siirtomaaisännät "opettivat" kielensä ja tapansa kanta-asukkaille.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #96

Niin, on se törkeää, että Lappiin muuttaneet suomalaiset eivät ole assimiloituneet kantaväestöön, ja vaihtaneet kieltään saameksi. S-nan ylimieliset suomalaiset siirtomaaherrat!

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #88

Koska tällä alueella mikä nykyään kutsutaan Suomeksi on iät ajat puhuttu erilaisia kieliä, myös ruotsia. Kansalaisuutta ei ole samaa kuin äidinkieli.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Ja sinullako vain on oikeus ja Jumalan valtuudet tuomita ja päättää se, mikä on vihapuhetta?

Mitä me sitten teemmekään Suomen oikeuslaitoksella?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Tarkoitat kai Erasmus ohjelmaa? Silloin ei muuteta pysyvästi vaan se on vaihto-oppilas ohjelmaa.

Etniset ruotsalaiset? Oletko itse etninen Raaseporilainen? Käsitteet vähän hakusessa?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muumit muuttakoot Ruotsiin! Emme tarvitse ruotsalaista kiusaamiskulttuuria!

Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #85

Kyllä voi aikuista lapsettaa. Hienoa, että perheesi on hyötynyt pakkoruotsista. Älä kuitenkaan pakota meitä itä-suomalaisia lukemaan sitä.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

Olipas kommentti! Joku voisi kuitenkin luulla että ensimmäiset Suomalaiset asuttivat rannikkoalueet. Mutta on Ruotsista toki muuttanut myöhemminkin ihmisiä Suomeen, mm. yksi Johan Vilhelm Snellman niminen herra vuosisadan alussa.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

J.W. Snellman oli ihan ok ja olisi ihan yhtä ok vaikkapa olisi muuttanut meille Virosta tai Venäjältä. Muistamme tässä yhteydessä, että ilman Mannerheimia ja Venäjää ei Suomella olisi koskaan ollut Marskiaankaan.

Mutta yksi pääsky teki tässä tapauksessa suomenkielisille kesän vain vain siksi, että hänelle sattui hyvä sauma. Hänellä oli niin mahtava liittolainen kuin itse Venäjän jalo keisari, vapauttajatsaari Aleksenteri II, joka antoi meille 1863 suomenkielisille oikeuden omaan, kauniseen ja harvinaislaatuiseen suomen kieleemme tasavertaiseksi hallinto-ja virkakieleksi ruotsin kielen rinnalle. Kiitos Aleksanteri II.

Monensorttisilla sivistyneisyydelläänkin usein pullistelevilla ruotsinkielisillä oli satoja vuosia aikaa antaa meille suomenkielisille tuo oikeus, mutta sitä he eivät meille suomenkielisille antaneet. Tietoa heiltä ei asiassa puuttunut, mutta mitä tiedolla tekee, jos järki ja ymmärrys ja oikeudenmukaisuuden halu puuttuu. Autonomian ajan virkamiehistö oli autonomiasta huolimatta tiukasti ruotsinkielistä ja jarrutti suomen kielen oikeuksia keisrin päätöksestä huolimatta aina vuoteen 1902 saakka.

Suomessa oli siis Snellmaneja silloin ja eduskunnassamme on Snellmaneja yhä vieläkin aivan liian vähän.

Samaiset autonomianaikaiset ruotsinkieliset jarruja polkevat virkamiespiirit saivat aikaan sen, että Adolf Ivar Arwidssonin ja Snellmanin pyrkimykset ammattitaitonsa edellyttämiin tasokkaisiin virkoihinkin onnistuttiin kauan estämään.

Cenita Sajaniemi

Kävin nyt vasta lukemassa tuon Kalevala-jutun ja SvD.
Ihmetellä täytyy, että etnisistä (suomen)ruotsalaisista Ruotsiin muuttajista on vain 63 %. Eikö se ole vähän?
Luulisi ruotsinkielisten haluavan muuttaa omaan entiseen kotimaahansa ihan 100 %.
Mitä tämä Norden pelleily on, jos eivät edes suomenruotsalaiset ole kiinnostuneita Norden-alueesta; niin ja tanskalaiset ovat ilmoittaneet EVVK; norjalaiset, että heidän naapurimaansa ja sielujen kumppani on Britannia.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Vai että Tanskalaiset ja Norjalaiset ovat ilmoittaneet näin? Justjoo. Miten se liittyy siihen että haluat että suomalaisia muuttavat Ruotsiin?

Cenita Sajaniemi

Kieltä osaavat voivat kuunnella/katsoa Norjan ja Tanskan uutislähetyksiä. Yksityisenä kansalaisena minun haluillani ei ole mitään merkitystä, enkä ole niistä kirjoittanut.
Kirjoitin, että entinen oikeusministeri, Anna-Maja Henriksson on useampaan kertaan lausunut toiveensa, että Suomesta muutettaisiin Ruotsiin ja Norjaan, ja mikä olisikaan luonnollisinta - tietenkin se, että jo kieltä taitavat muuttavat sinne. Nyt kuitenkin lehtijutun mukaan vain 63 % ruotsinkielisistä muuttaa Ruotsiin/Pohjoismaihin, joka tietenkin herättää ajatuksia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ilmoitin Sajaniemen kommentin 87 sen viimesen kappaleen takia. Toivon että kaikki jotka taivastelevat että ehei ei pakkoruotsiblogeissa ja -ympäristössä yhtään vihata kansanryhmiä ehtivät huomioida ilmiön esiintymisen taas kerran ennekuin ylläpito mahdollisesti poistaa kommentin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

? Mitä vihaa se on, jos jotkut kyselyyn vastanneet tykkäävät enemmän briteistä? Sinulle näyttää nykyään kaikki mahdollinen tai mahdotonkin mielipide olevan vihapuhetta. Rauhaa sieluun ja vedä välillä henkeä..... On tämä elämä sen verran mukavaa, jos vain ei pidä liian pientä pipoa ihan alati päässään:)
Jos minä sanon tykkääväni enemmän virolaisista, niin onko se vihapuhetta muita naapureita kohtaan?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaija, Sajanoemi muokkasi kommenttia, johon kukaan ei onneksi ehtinyt vastata. Itse en myöskään vastannut koska vastaus olisi lentänyt ulos kommentin mukana. En halua toistaa mitä siinä luki, unohdetaan juttu tällä kertaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #101

Sajaniemen kirjoitukset liippaavat aivan vihapuheiden läheltä; kehotus äidinkielen perusteella maasta muuttamiseen on etniseen puhdistukseen kehottamisen tuntumassa...nk. etnisistä ruotsalaisista, ketä lienevätkään, hän kirjoittaakin.

Viljo Häggman Vastaus kommenttiin #103

Sen sijaan Roposen mielestä on aivan OK, kun raaseporilaiset toivottavat suomenkieliset asukkaansa takaisin jonnekin Savoon, koska nämä haluavat lastensa opiskelevan englantia, kuten lapset saavat muualla Suomessa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #136

Raaseporissa englannin opiskelu kielletty? Härregod! Det blir ett rent helvete där...

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas Vastaus kommenttiin #103

Missäs määrin pakkoruotsi täyttää mielestäsi etnisen sorron ja terrorin määritelmät?

Se on uitettu ja indoktrinoitu suomalaisten aivoihin niin jokaiselle kuuluvana vääryytenä, että sille ei taida etnisen sorron asteikossasi edes löytyä lainkaan pykälää, vai mitä? Perustuslakihan sitä ei vaadi, senhän me tiedämme.

Cenita Sajaniemi

Ns. vihapuhe on lanseerattu ruotsinkielisten toimesta ja kuten tästäkin ketjusta näkee, jotkut tulkitsevat kaiken vihapuheeksi.
Tuskin suomalainen saa pitää virolaisista, koska eivät kuulu, eivätkä pääse Nordeniin.
Mielestäni on luonnollista että identiteetiltään ja etnisesti ruotsalaiset suomalaiset harkitsevat asumista entisessä kotimaassaan oman kulttuurinsa piirissä.
Ihmiset ovat vaeltaneet kautta aikojen vrt. etruskit Kiinassa. Miksi tällaisesta luonnollisesta asiasta on nostettu otsikko ja vielä syyttävä sormi, on tietenkin lapsellista ja tarkoitushakuista.
Vihapuhetta suomalaisia kohtaan, mutta sehän onkin sallittua, eikö?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #104

Kerros nyt ketä ovat etnisesti ruotsalaiset suomalaiset. Äitini suku muutti Pohjanmaalle Kustaa Vaasan aikoihin eli muutti Ruotsin valtakunnassa paikasta toiseen. Kieli vaihtui jossakin vaiheessa, sukunimi käännettiin. Keitä sukulaiseni Pohjanmaalla siis etnisesti ovat?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #104

Ei. Vihapuhe on lanseerattu yhdysvalloissa missä se on rikos.

Heikki Tala

Virallinen Ruotsi on tehnyt lähes kaiken voitavansa suomen kielen tuhoamiseksi vuosisatojen ajan ja tekevät edelleen. Vasta Euroopan Neuvoston ukaasi sai Ruotsin antamaan siellä ikiaikaiselle suomelle edes vähemmistökielen aseman (Ruotsin kielilaki 600/2009). Norrbottenin suomalaisvainot ja kielen tuhoaminen ovat karmea esimerkki ruotsalaisuudesta (ja tänään Ahnevanmaa!).

Edelleen kuitenkin Ruotsin media - SvD keulilla - tekee voitavansa Suomen, suomen ja suomalaisuuden mollaamiseksi. Mitä ihmeellistä siinäiinä on, että "suomenruotsalaiset" muuttavat Ruotsiin? Ruotsalaisia kun ovat. SvD:n graafin mukaan ilmiö on jatkunut vuosia - itse asiassa vuosikymmeniä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaa liitettiin Suomeen vastoin ahvenanmaalaisten tahtoa ja vastineeksi heille myönnettiin mm. kielellisiä privilegioita, joille annettiin kansainväliset takuut. Onko tätä nyt niin vaikea ymmärtää?

Viljo Häggman

Ahvenanmaata ei liitetty Suomeen.
Jotta Ahvenanmaa olisi voitu liittää Suomeen, sen olisi pitänyt olla osa jotain muuta Valtiota tai itsenäinen ennen liitosta. Oliko näin??

Ahvenanmaa on aina ollut osa Suomea, on Suomi sitten ollut minkä niminen tahansa. Myös Oolannin paikannimistö kertoo että alkuperäinen väestö on ollut suomenkielistä, enne kuin ruotsalaiset muuttivat alueelle.

Oolannin voisi kyllä ihan hyvin antaa itsenäistyä tai liittyä Ruotsiin, vaikka tuskin ruotsalaiset niitä huolisivat. Suomelle se on nykyisin pelkkä rasite.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #138

Eiköhän Ahvenanmaa kuulunut Venäjään, ja Suomen itsenäistyttyä sen asukkaat käytännössä sataprosenttisesti halusivat palata Ruotsin yhteyteen, mitä taas Venäjän hajotessa syntynyt Suomi ei halunnut. Asia ratkaistiin kansainvälisillä neuvotteluilla. Jos kansanäänestys olisi järjestetty, ei tuloksesta olisi ollut mitään epäselvyyttä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #138

Kansainliitto päätti Ahvenanmaan kuulumisesta Suomelle "historiallisista syistä". Vastaavasti Vienan Karjalan kapinalliset pitäjät Porajärvi ja Repola tuomittiin kuulumaan Neuvostoliitolle "historiallisista syistä". Molempien alueiden kohdalla väestöpohja olisi edellyttänyt toisenlaista päätöstä.

"Oolannin paikannimistö kertoo että alkuperäinen väestö on ollut suomenkielistä, enne kuin ruotsalaiset muuttivat alueelle."

Tuo menee kyllä jo spekulatiiviselle esihistorialliselle aikakaudelle. Oolanti on koko kirjoitetun historian ajan ollut ruotsinkielisten asuttamaa aluetta.

Käyttäjän MarkkuHelin kuva
Markku Helin

Riippumatta koulutuksen tasosta, on todella huolestuttavaa jos Suomalaiset jotka puhuvat äidinkielenään jotain muuta kuin Suomen kieltä, kokevat Suomessa asumisen kestämättömäksi. Tietysti hyvin koulutetut ja varakkaammat perheet, voivat tehdä ratkaisunsa ja muuttaa pois maasta, tämä on ensisijaisesti Suomen ja Suomalaisuuden tappio. Lisäksi on äidinkielenään muuta kuin Suomea puhuvista kansalaisista enemmistö tavallisia ihmisiä joilla ei maastamuutto ole mahdollista, eikä edes tarpeellista, Suomen on pystyttävä turvaamaan näille vähemmistökansalaisuuksilleen luotettava elinympäristö ja säilytettävä mm. Ruotsin kielen asema kuten se on ollut, ehkä jopa sitä kulttuuria vahvistaen. Tähän on turha rinnastaa esim. Venäläisten oikeuksia, he ovat tunkeutuneet maahamme, hyödyttämään sosiaalista avointa yhteiskuntaamme, saavat opetella pärjäämään Suomen kielellä, kotona voivat laulella Venäläisiä laulujaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

No eivät venäläiset kollegani ole mitenkään väkisin tunkeutuneet Suomeen, vaan hoitavat lääkärinvirkoja, jotka muuten olisivat täyttämättömiä. Muuten samaa mieltä.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Sinänsä sensaatiohakuisessa uutisoinnissa on myös ajattelemisen aihetta:

Ruotsin kielestä on lainsäädännössä tehty vuosi vuodelta koko ajan velvoittavampi kielienemmistön suhteen. Ruotsin kielen velvoittavuus ylittää jopa maanpuolustusvelvollisuuden kattavuudeltaan.

Jos kansan enemmistö kokee tämän velvoittavuuden epätarkoituksenmukaiseksi ja haluaa kohtuullistaa velvoittavuutta, mutta eliitti ei uskalla kohtuullistaa velvoittavuutta, syyttävän sormen pitää osoittaa kyvyttömiä poliitikkoja kohti.

Maailman velvoittavin kielilainsäädäntö ei siis nauti kansan enemmistön luottamusta, mikä aiheuttaa mielipideilmaston kovenemistä, jonka seurauksena muutama suomenruotsalainen on päättänyt muuttaa Ruotsiin..
Tätä propagandistista ja taitavasti manipuloitua viestiä poliittinen eliitti kuuntelee, ja sen seurauksena
enemmistöön kohdistuva velvoittavuus todennäköisesti vain lisääntyy!
Se taas aiheuttaa lisää tyytymättömyttä, ja kansan enemmistöä syyllistetään ja velvoitetaan taas lisää. Noidankehä on valmis.

Mutta tässä "muuttoaaltoasiassakin" on epätasa-arvo vallalla:
Suomenruotsalainen voi lähteä pois Suomesta toteuttamaan kielellistä identiteettiään, mutta minne voi paeta suomenkielinen suomalainen,
jotta hän saisi elää ruotsitonta elämää toteuttaen suomenkielistä identiteettiään!

Ei suomenkielinen voi paeta minnekään, joten
suomenruotsalaisen privilegioasema toteutuu tässäkin suhteessa.
Hänellä on vapaus valita kieli-identiteettiään tukeva asuinpaikka,
suomenkieliseen kohdistuu aina identiteetin ja ajatuksenvapauden tukahduttava valtapolitiikka!

Ovelasti kyhätty tuo alkuperäinen ruotsalaisartikkeli, jossa siis kansan suuri enemmistö syyllistetään ja suomenruotsalaiset esitetään uhreina, vaikka poliittinen asetelma perustuu enemmistön sopeuttamiseen vähemmistön tarpeisiin!

Jos enemmistö ei ole valmis palvelijarooliinsa sopeutumaan,
se joutuu eliitin ivan ja entistä kovempien vaatimusten kohteeksi.

Mikä muu kansa antaa kohdella itseään tällä tavalla ??

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ostaiskohan Ruåttalaiset muuten Ahvenanmaan, siittä vois saada budjettiin tilkettä, ku meillä on niin kauheen huono valtiontalous ja Ahvenalle ei oo Suomalaisille mittään hyötyy :)

(vitsi)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mihin perustuu käsityksesi siitä, että ruotsinkielisten määrä Suomessa olisi ollut tasaisessa laskussa? Heitä on viimeisen sadan vuoden ajan ollut aika tasaisesti noin 300.000.

Viljo Häggman

No kun ne pakenee vihaa ja vainoa sinne Ruotsiin.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suomenruotsalaiset...

No sanotaan nyt sitten että laskussa, hitaasti mutta tasaisesti.

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Viimeiset vuodet kuitenkin kasvussa...

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #146

Pitää muistaa, että vaikka ruotsinkielisiksi REKISTERÖITYNEIDEN määrä ei laskekaan, niin kaksikielisten osuus heistä on jo noin 40 %. Kaksikieliset avioituvat useammin suomenkielisten kanssa kuin ruotsinkieliset, ja silloin lasten kieleksi tulee yleensä suomi; osasta tulee kaksikielisiä, mutta kovin montaa sukupolvea ei perheiden kaksikielisyys yleensä jatku.

Siksi kaksikielisyyden lisääntyminen on uhka ruotsinkielisille - heissä on siis nyt yli kolmasosa "ilmaa", joka seuraavien sukupolvien aikana suurelta osin suomalaistuu.

Tämän kaiken aiheuttaa pakkotoinenkotimainen: se tekee ruotsinkielisistä kaksikielisiä muttei tee suomenkielisistä kaksikielisiä, koska suomenkieliset eivät elä ruotsinkielisessä ympäristössä.

Pakkotoisenkotimaisen poistaminen olisi ruotsinkielisten oma etu - muuten he kaikki kaksikielistyvät, ja seuraava askel onkin sulautuminen suomenkielisiin.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179171-tuhoa...

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Ruotsinkielisten nuppiluku on monesta inhimillisestä ja järkeenkäyvästä syystä johtuen jatkuvassa laskussa.

Muun muassa Marita Keurulainen on tutkinut asiaa Tampereen yliopiston tasolla ja asiasta on varmaan muitakin tutkimuksia.

Tutkimus:
"Elämää perheinä 1990-luvun Suomessa", Marita Keurulainen, Acta Universitatis Tamperensis 598, (C), 1998."

Keurulainen löytää ruotsinkielisten nuppiluvun vähenemiseen kolme vaikuttavaa syytä. Ensimmäinen niistä on ruotsinkielisten ukkoutuminen ja akkautuminen:

"Ruotsinkielisen väestön ukkoutumiseen ja akkautumiseen on vaikuttanut siirtolaisuus, joka myös suuren siirtolaisuuden aikaan oli suhteellisesti voimakkaampaa ruotsinkielisen kuin suomenkielisen väestön keskuudessa. (Kloverkorn 1960)"

Toinen vähenemisen syy on alhainen syntyvyys, joka johtuu vääristyneestä ikärakenteesta. Ruotsinkielinen väestö on selvästi iäkkäämpää kuin suomenkielinen. Esimerkiksi vuonna 1995 ruotsinkielisestä väestöstä 17,8 % oli 0-14 vuotiaita ja 20,5 % yli 64-vuotiaita, kun vastaava osuus suomenkielisen väestön osalta oli 0-14 vuotiaiden osalta 19,1 % ja yli 64-vuotiaiden osalta 13,9 %. Aktiiviväestön osalta tilanne on vastaava.

Ruotsinkielisen väestön määrä vähenee myös suomenkielisten ja ruotsinkielisten avioliittojen suuren määrän takia. Eri äidinkieltä puhuvien avio- ja avoliitoissa kotikieleksi valitaan usein kaksikielisyyden ohella suomi, mikä suomalaistaa ruotsinkielisen kulttuurin. (Fougstedt & Hartman1956, taulukko 2)."

Jos ruotsinkielisiä on Manner-Suomessa tällä hetkellä noin 250 000 (sillä Ahvenanmaata, jossa suomen kielellä ei ole mitään oikeuksia ei kannattane laskea nuppilukuun mukaan, vaikka niin usein hämäysmielessä tehdään) eli noin 5 % ja nuppiluvun kehitystrendi on tämä, niin 2050 paikkeilla heitä tulee olemaan, kuten tilastomiehet jo ovat ennustaneetkin, enää vain 2,5 % eli puolet mainituista luvuista. Itse asiassa he mahtuisivat jo nyt näillä nykyisillä nuppiluvuillaan kaikki kevyesti Espooseen.

Näyttää vahvasti siltä, että noutaja tulee, noutaja tulee meistä itsekullekin eikä taida ruotsinkielisiä enää auttaa paljon sekään vaikka yllyttäisin heitä pistämään peitot heilumaan.

2050 vuoden joukko ei ole enää mikään ruhtinaallisen suuri joukko enkä tule itse enää olemaan elossa tuon todetakseni. Mietin vain hiljaa itsekseni vieläköhän pakkoruotsi silloin jyllää isieni Suomenmaassa?

Veikko Nironen

Ruotsinkieliset (suomen ruotsalaiset) näyttävät olettavan, että kun yrittää esittää olevansa "uhrin" asemmassa, niin viesti menee paremmin perille ja näin saadaan taas paremmin jatkumaan enemmistön tahdon "polkemista"...

Ja sitten väitteistä "vihapuhe pakkoruotsittajia" kohtaan esitetään em. syytöksiä, vaikka, kun vähänkin on seuranu asian uutisointia, niin "jopa kuuluisa sokea Reettakin näkee, mistä päin oikeasti se "vihapuhe tulee", mutta sekin kuuluu siihen "uhriutumis kriittiin"...

Kaikenlainen lasten eristäminen "kielipohjan perusteella" esim. Tarhoissa, peruskoulussa +m johtuu ruotsinkielisten toimesta, vaikka siinä olis mahdollista "luontaiseen kielikylpyyn" molemmissa kieli ryhmissä...

"Isänmaallisuudesta puheenollen" ainakin meikäläiselle on aika epäselvää kummalla puolella rajaa joidenkin (suomalaisten) Isänmaa, arvostuksesta +m johtuen oikeasti sijaitsee...

Koskee molempia rajoja niin idässä kuin lännessä ja länteenpäin oli joku "soutuporukaksi nimitetty" menossa, ehkä "isänmaataan puolustamaan kun idästä oli "vihulainen tulossa"...

Reino Jalas
    KL: “Viime vuonna suomenruotsalaisia muutti Ruotsiin ennätysmäiset 933 henkeä, kertoo Svenska Dagbladet.
    Peräti 63 prosenttia kaikista viime vuonna ulkomaille muuttaneista suomenruotsalaisista lähti Ruotsiin. Suomenkielisistä ulkomaille lähteneistä Ruotsiin muutti vain 15 prosenttia.”

Suomalaisten kansainvälistä kierrätystä, muualla asumista ja työskentelyä, sitähän on yleensä pidetty hyvänä asiana.

Meiltä siis muuttaa ulkomaille vuosittain 8.000 suomalaista, joista KL:n uutisen mukaan noin 700...930 olisi suomenruotsalaisia.

Tuon mukaan suomenkieliset tuntuvat olevan enemmän maailmankansalaisia. Ei jäädä turvallisesti Ruotsinlaivamatkan taakse lähinaapuriin nyhjäämään. Suomenkielisistä 85% lähtee kauemmas maailmalle, kun ruotsinkielisistä niin tekee vain 35%.

Jos suomenruotsalaiset menettävät pysyvästi merkittävän ruotsia osaavia lääkäreitä, juristeja ja opettajia ym. Ruotsiin, niin se on tietysti 4.7% suomenruotsalaiselle väestönosalle tappio.

Yleensähän korkeasti koulutetuista ruotsinkielisistä ei ole Suomessa ollut puutetta. Sen sijaan alemman, palvelualan koulutuksen saaneista ruotsinkielisistä, eli päiväkotityöntekijöistä ja alakoulun opettaista ym. on puutetta. Ruotsinkieliset eivät heikomman palkkauksen vuoksi suuntaudu ja hakeudu noille aloille.

Mutta eivät nimenomaan nuo suomenruotsalaisten Hankenin ekonomien lähtemiset mitään näkyvää lovea koko Suomen palvelu- ja koulutusrakenteeseen ne eivät ole tehneet. Lisääkin tilaa ruotsinkielisille lähtijöille siis on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuinkahan suuri osuus tuosta 933 hengestä on ollut ahvenanmaalaisia, joille Ruotsiin muuttaminen on samanlaisen kynnyksen takana kuin kauniaislaisen muuttaminen Espooseen?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk

Äläs nyt. Kauniaisesta ei muuteta Espooseen ;). Totta on että ahvenmaalta monet lähtevät ruotsiin opiskelemaan. Heillä on kuitenkin aika iso palumuutto. (Ja ruotsalaisiakin muuttavat sinne)

Heikki Tala

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenruotsalaiset#/...

Kyllähän ruotsinkielisiksi rekisteröityneiden määrä ja osuus ovat jo pitkään olleet laskussa. Nyt uusruotsinkielisiä tulee lähinnä mamuista, jotka todennäköisesti tulevat lisäämään SvD:n kauhistelemaa "suomenruotsalaisten" muuttoa Ruotsiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

New York Times kirjoitti aikoinaan, että suomenruotsalaiset ovat maailman hemmotelluin vähemmistö. Onkohan siitä noin 6-7 vuotta aikaa ja sen jälkeen heidän kielellisiä oikeuksiaan on jatkuvasti lisätty. Samoin pakkoruotsia, joka nykyoloissa näyttää olevan se maailman tärkein kieli ja nimenomaan suomalaisille:)

Heillä on siis aivan poikkeuksellisen hyvät olot, jollei suorastaan loistavat, sen toki heille suon, mutta lapsenlapsilleni haluan vapaan kielivalinnan, jotta heistä tulee monikielisiä eurooppalaisia.

Onko tästä koskaan kuulunut vastapuolelta kiitosta? Ei tietenkään, vain jatkuvaa moitetta ja vähemmistön sorron kauhistelua. Ketähän tässä oikein viedään kuin pässiä narusta...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kaija Kelhu, mikä ihmeen "vastapuoli", jota tulisi kiittää? Täällä on vain yksi kansa joka huolehtii vähemmistöistään. Huomaatko, miten kahtiajakautunut mielikuva sinulla on asioista?

Olet mielestäni ylipainottanut myös sitä seikkaa, että lastenlapsesi eivät olisi monikielisiä eurooppalaisia tai heistä automaattisesti tulisi sellaisia jos ruotsia ei tarvitse opiskella. Ainakin saatat pettyä pahasti, jos uskot sen olevan siitä kiinni.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Emme aio pettyä vaan taistella sen puolesta, että suomenkielinen suomalainen saa sivistyä ja kansainvälistyä ilman velvoittavaa ruotsin kielen opiskelua!
Tämä tavoite meillä on ollut jo vähintään 150 vuotta! Snellmanin idea, joka on unohdettu 50 vuotta kestäneen RKP-hegemonian aikoina.
Mutta unelmamme tulee toteutumaan!

Vähemmistöjen suojelusta:

http://vpsainio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/198568-an...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #193

Minun ruotsin opiskeluni ei haitannut lainkaan sivistymistäni ja kansainvälistymistäni. Millä lailla se esti sinua?

Käyttäjän TonyBjrk kuva
Tony Björk Vastaus kommenttiin #203

Eikös sinulla ole muuta tekemistä kuin tonkia muitten yksityiselämässä? (Esim. sitä linkin mitä laittoit minusta ei löydy ihan kädenkääntessä)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen Vastaus kommenttiin #202

"Ruotsi syrjäyttää muita kieliä peruskoulussa

Syksystä 2016 alkaen ruotsin opiskelu alkaa peruskoulussa 6. luokalla, kun vielä toistaiseksi ruotsin opintoihin ryhdytään seitsemännellä. Syynä muutokseen on valtioneuvoston (RKP:n sanelema) tuntijakoasetus.

Päivi Rissanen huomauttaa, että kuudennella luokalla peruskoululaisella olisi viikossa kuusi vieraan kielen oppituntia, jos hän opiskelisi valinnaisaineena niin sanottua A2-kieltä eli Kajaanissa käytännössä venäjää, ranskaa tai saksaa. A2-kielen opiskelu aloitetaan 5. luokalla.

Selkeä notkahdus on tapahtunut. A2-kieltä ei enää välttämättä uskalleta valita, koska pelätään, että kielten opiskelu käy liian raskaaksi, sanoo Kajaanin kaupungin perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen."

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kainu...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #202

Älä kysy tyhmiä Petra. Onhan se ihan selvää, että yksi ylimääräinen kieli vie aina yhden muun kielen paikan. Esimerkiksi meillä on tämä ministeri Stubukka, kielitaitoinen maailmankansalainen, mutta ei hänkään harmikseen ole ehtinyt opetella venäjää ja saksakin kuulosti kovin avuttomalta. Ihmisen aikakin on kuitenkin hyvin rajallinen.

Aika kun on ainakin työssä käyvillä ja perheellisillä muutakin kuin kielten opiskelua, se on fakta. Emme nyt puhu mistään superihmisistä, vaan tavallisista fiksuista kansalaisista, joille 2-3 vieraan kielen taito on ihan riittävä. Kielitaidon lisäksi olisi hyvä hankkia jotain muutakin sivistystä ja ennen kaikkea viisautta tehdä hyviä päätöksiä..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Vastapuoli" on tuo teidän joukkonne, joka yleensä täälläkin yrittää vesittää kaikki mahdolliset ehdotukset miten pakkoruotsista päästäisiin kivuttomasti eroon. Ja miten muiden vieraiden kielten opetus voitaisiin järjestää ja järkeistää. Kaikki on teille aina niin mutkikasta ja vaikeaa. Minusta voitaisiin matkia ihan suoraan Ruotsin ja Ahvenanmaan kieliopetusta. Ei tulisi ainakaan pahempia kömmähdyksiä vastaan, kun ne on jo koettuja juttuja ja hyväksi havaittu.

Tulevien sukupolvien monikielisyys toteutuu jo ihan luonnostaan, jos meillä on vapaavalintaiset kieliohjelmat. Määrätyistä kielistä lapset valitsevat vanhempiensa kanssa hyvät yhdistelmät, esimerkiksi jotkut valitsevat ruotsia, saksaa, espanjaa tai venäjää. Tämä toinen vieras kieli olisi pakollinen vapaavalintainen kieli. Ne joille kielten luku on liian vaikeaa, niin voisivat eri anomuksesta keskittyä vain englantiin, kuten Ruotsissakin.

Minun koulussani olisi pakkoenglanti, joten sen oppisivat kaikki erinomaisesti, kuten on Ruotsissakin. Jo tämä malli toisi suomalaisille monikielisyyttä englannin lisäksi. Nythän pääasiassa kaikilla on englanti ja ruotsi, joka ei lisää tätä kaipaamaani monikielisyyttä Suomeen. Siis tärkeintä on, ettei kaikkia munia panna samaan koriin.

Ruotsinkielisillä lapsilla olisi valittavana tietysti myöskin suomi, jonka varmaankin monet ottaisivat kolmanneksi vieraaksi kielekseen, mutta se ei liene lahjakkaille lapsille mikään iso ongelma. Voi olla tietysti valitsemattakin, jos itse katsoo ettei tarvitse missään suomea. Samoin tekisivät myös kaikki meidän maahanmuuttajamme. Ei tässä sen kummempia ohjelmia tarvitsisi vuosikausia kehittää ja veivata.

Kaikissa kouluissa ei tietenkään voisi opettaa laajaa kielivalikoimaa, mutta joko olisi kiertäviä opettajia tai sitten eri kouluilla olisi omat vieraat kielensä kiintiöiden mukaisesti, eikä netin käyttökään olisi kiellettyä.

Nyt keittiöni pursuaa mansikkalaatikoista, joten häivyn miettimään uusia ehdotuksia kielipolitiikan järkeistämiseksi:)

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Vastapuolet syntyvät siitä mielipide-erosta, miten suuria uhrauksia enemmistö velvoitetaan tekemään vähemmistöjen suojelemiseksi.

Vähemmistöjä pitää suojella, mutta jokaikisen suomenkielisen pakottaminen henkilökohtaisiin, vuosikausia kestäviin uhrauksiin jakaa mielipiteet.

74 % kansasta vastaan -26 % puolesta on asetelma.

74 % kansasta ei halua uhrata aikaansa yhden tietyn vähemmistön ylisuojeluun henkilökohtaiste uhrausten kautta!
(Åbo Akademin kysely 12/2014 , otos 7400 henkilö)

Toisaalta 34 % kansasta haluaa purkaa kokonaan ruotsin kielen erityisaseman ylisuojeltuna vähemmistökielenä (Samanaikainen kansalliskieli ja vähemmistökieli- asetelma, kun taas 50 % haluaa säilyttää ruotsin kielen erityisaseman ylisuojeltuna vähemmistökielenä!
(YLEn kysely 1/2014)

Siinä näin aluksi vastapuolia asian havainnollistamiseksi!

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Seuraava Ylen parisen vuotta sitten julkaisema uutinen vihaisista pakkoruotsitetuista mamuista kertoo asioista karuudessaan paljon. Näin Yle englanniksi:

"Many immigrants feel they´ve studied Swedish in vain." Paula Kuusipalo, an official at the Interior Ministry´s migration department, says she has been the target of many angry complaints from refugees and immigrants who were directed to Swedish-language courses in Ostrobothnia.

"Some have been really frustrated - even angry. They didn´t know that Swedish wasn´t enough to get by on," she says.

Tuohonpa ei ole enää paljoa lisättävää tai poisotettavaa, mamut ovat yksinkertaisesti tulleet vaikeassa asemassaan huijatuiksi.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Suomen kielipolitiikka on täysin epäonnistunut, koska meillä on ruotsin kielen de jure privilegio ja samanaikaisesti "suomenruotsalaisten muuttoaalto Ruotsiin kiihtyy"..

Suomen koko kielipolitiikkahan on rakennettu ruotsin kielen erityisaseman ja etuoikeuden periaatteelle.

Siis itse _järjestelmä_ on se etuoikeus!!

Muualla maailmassa 90 %:n enemmistön puhuma kieli on maan pääkieli, esim. ihailemassamme Ruotsissa on näin säädetty 2009.

Se, että 5 %:n puhuma kieli on samanaikaisesti "tasavertainen kansalliskieli" ja "tukea tarvitseva vähemmistökieli",
tämä kaksoisstandardi on ruotsin kielen etuoikeutetun
aseman fundamentti.

Sen kruunaa vielä Ahvenanmaan erityinen erityisasema,
jolloin Suomen valtion alueelle muodostuu ruotsin kielelle institutionaalinen privilegio.

Suomen kielellä ei ole vastaavaa asemaa Suomessa.
Meillä Suomessa ei ole maantieteellisiä alueita,
missä kansalaisen velvollisuutena olisi oppia vain oma äidinkieli,
suomen kieli!

Koko Suomessa on ruotsin kielen
privilegium ja obligatorium!

Kyseessä on siis ruotsin kielen rakenteellinen, institutionaalinen privilegio Suomessa.

Pakkoruotsia tarvitaan tämän privilegion ylläpitoon,
koska pakkoruotsin poistuessa institutionaaliseen
privilegioon perustuva
järjestelmä romahtaa lopullisesti..

"Ilmapiirin huononeminen" on vain seurausta siitä, että enemmistö ei koe ruotsin kielen rakenteellista privilegiota oikeudenmukaisena,
joten ruotsinkielisen kansalainen saattaa menettää kokemuksen kielen de facto privilegiosta, vaikka rakenteellinen privilegio on ankkuroitu lainsäädäntöön ja ennen kaikkea lakien tulkintoihin, joissa ruotsin kielen privilegio on aina toteutunut esim. Kokkola-ratkaisussa 2010.
Sen (privilegion olemassaolon) vahvisti silloin esim. ministeri Pekkarinen, toki vahingossa ja tunnekuohussa, mutta vahvisti kuitenkin.

Suomen kielipolitiikka tulee uudistaa vastaamaan 2010-luvun todellisuutta, jotta de jure ja de facto- asetelmat alkavat vastata toisiaan!

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Näin keskustelun rauhoituttua on aika vielä kiittää kaikkia kommentointiin osallistuneita, tuli mukava määrä vastauksia eri näkökulmista! :)

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Kiitos hyvästä alustuksesta ja pohjatyöstä vaan sinulle itsellesi. Hyviltä pohjilta on kevyt ponnistaa.

Muuten olen sitä mieltä, että paitsi, että Karthago on hävitettävä, niin myös pakkoruotsi on Suomesta vahinkoa tuottavana vääryytenä poistettava.

Käyttäjän TiuskeaRakki kuva
Eero Nevalainen

Olen tavallaan todella kateellinen näille ruotsinkielisille joilla ylipäätään on optio muuttaa Ruotsiin. Jos itselläni olisi analoginen vaihtoehto, käyttäisin sen välittömästi. Mutta juuri tämän takiahan suomalaisen kielipolitiikan onkin oltava "kaikenkattava", koska muutoin tapahtuisi "vuotoa" jossa suomenkieliset oikeasti voisivat toimia kielivapauden oloissa, ja tämän seurauksiahan sitten ei voitaisi sietää.

Mutta tämmöiselle "me muutetaan Ruotsiin jos ei aina saada mitä halutaan"-niskojen nakkelulle pitää tietysti vastata vaan että tack och adjö.

Käyttäjän MarkkuSavikivi kuva
Markku Savikivi

Juha Riipinen
18.7.2015 20:06
"Korkeastikoulutettujen ihmisten maastamuutto on AINA huono asia. Jos siihen johtaa asenneilmaston muutos, on asenneilmastossa jotakin vialla."

Suurimpana syyllisenä maastamuuttoon on äärinationalistinen Taxellin oppi, jolla pyritään eristämään surut kehdosta yliopistoon suomenkielisestä valtaväestöstä.

Freudentalistit ovat pyrkineet Taxellin opilla pitämään oman etnolammaslaumansa freudentalistisen valtaklikkinsä tukena, mutta nyt se lammaslauma karkaakin Ruotsiin, kun taxellistit ovat estäneet sen samaistumisen suomalaiseen yhteiskuntaan.

Herää kysymys, onko Taxell ruotsalaisten imperialistien agentti, jonka tarkoituksena on ollut siirtää korkeakoulutetut ruotsalaisten yritysten palvelukseen Ruotsiin?
Arvelen, että Taxell on vain tehnyt kohtalokkaan virhearvion ryhtyessään soveltamaan Uppsalan kunniatohtorin, Erik Allardtin, paradoksia, "kaksikielisyys voidaan säilyttää yksikielisyyden avulla" toisin sanoen harjoittamalla apartheidia eli segregaatiota eli erillisyyttä kansanryhmien välillä.

Paradoksin soveltamisesta olikin lupa odottaa paradoksaalisia seurauksia. Freudentalistit sekosivat omaan näppäryyteensä eli Allardtin-Taxellin paradoksiin.

Toimituksen poiminnat