vpsainio

Perussinimulta ei unohtanut Yleisradioa

Tänään julkaistun "Ratkaisujen Suomi - Neuvottelutulos strategisesta hallitusohjelmasta" liitteestä numero 7 löytyy mielestäni yksi koko paketin mielenkiintoisimmista lauseista. Siitä ei kuitenkaan tänään mediassa (tietääkseni) puhuttu. Suora lainaus liitteestä:

Hallitus asettaa parlamentaarisen työryhmän arvioimaan Ylen tehtäviä ja rahoitusta.

Lause vaikuttaa äkkisältään pieneltä yksityiskohdalta, mutta on todellisuudessa huima mahdollisuus kohentaa kansalaisten ostovoimaa ja järkeistää susihuonon Yleveron hinta-hyötysuhdetta.

Puolen miljardin euron vuotuisilla verotuloilla toimivan Ylen toiminta ei mielestäni kestä lainkaan lähempää tarkastelua. Olisi hyvin hankala kuvitella, etteikö Ylen vuotuisesta puolen miljardin euron budjetista voisi helpostikin karsia jokusen kymmenen tai sataa miljoonaa euroa.

Itse kannatan Ylen vuosibudjetin (ja siten Yleveron) puolittamista 250 000 000 euroon, karsimalla rankasti sellaista ohjelmistoa ja tuotantoa joka ei todellakaan kuulu Yleisradion profiiliin. Ylen toiminnan tulisi liittyä pääsääntöisesti vain uutis- ja ajankohtaisohjelmiin.

Esimerkkeinä veroeurojen lappaamisesta pohjattomaan kaivoon voisi mainita erilaiset viihde- ja realityohjelmat, mutta myös ulko- ja kotimaiset sarjat ja ylisuuren ruotsinkielisen ohjelmiston (suhteessa ruotsinkieliseen väestöön). Yleisradion kanavia voisi lakkauttaa ja/tai yhdistellä.

Maailma muuttuu ja kaupallinen media jyrää. TV-kanavien määrä on Suomessa jo melkoinen ilman Yleäkin. Netin suoratoistopalvelut puolestaan tarjoavat käytännössä katsoen loputtoman määrän sekä viihdettä että vähän asiallisempaakin sisältöä - usein pienin kustannuksin (ellei ilmaiseksi).

Karsimalla ja järkeistämällä Ylen toimintoja voitaisiin saavuttaa helposti jopa miljardiluokan säästöt vaalikaudessa. Eikö se olisi parempi vaihtoehto kuin leikata esim. satoja miljoonia euroja opetuksesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Juhani Klaus

Olen hyvin paljon kanssasi samaa mieltä.Asun Eestissä ja katson Ylen ohjelmia suhtpaljon.Uusintoja uusintojen perään ja samalla melkoinen määrä "värittyneitä" toimittajia propagandaansa ajamassa ja laadukkaat ajankohtaisohjelmat tosi vähissä.Kylla tuolla budjetilla pitää pystyä parempaan,tuntuu että YLE on melkoinen "suojatyöpaikka" keskittymä kaikenkaikkiaan mielestäni.Turhauttavaa maksaa Yle-veroa kun netistäkään ei kaikkia ohjelmia täällä näe koska ei lähetetä "ulkomaille" esim Areena..

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Yleisradion vastaisku jo eilen: Ylen nykyinen rahoitus on mitoitettu niin, että yhtiö voi täyttää sille vuonna 2012 säädetyssä Yle-laissa luetellut tehtävät.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/05/27/yle-koko-e...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

YLE:n tehtävät tultaneen mitoittamaan uuden rahoitusraamin mukaisiksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Yleverosta voitaisiin luopua kokonaan. Se on vain omiaan estämään muutosta. Budjetista annettua rahoitusta määriteltäessä ei tarvitse antaa varoja lainkaan esimerkiksi ulkomaisia viihdesarjoja tai tositelevisiota varten. Ne on vaikea ymmärtää public service -toiminnoiksi.

Täällä esitetyt argumentit ruotsinkielisen toiminnan leikkaamiseksi eivät pidä. En osaa ottaa kantaa leikkausvaraan, kun en tunne toimintaa. Selvää on kuitenkin että on lähdettävä määritellyistä tehtävistä/tavoitteista kun arvioidaan Ylen kustannuksia. Kansan äidinkielen jakaumalla ei siinä kohtaa ole minkäänlaista relevanssia, se keskustelu käydään niitä tehtäviä/tavoitteita määriteltäessä. Jos päättäjät saisivat päähänsä tarjota samat palvelut molemmilla kansalliskielillä uskoisin kustannusten olevan aika lailla 50/50. Onneksi niin tuskin käy.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Ruotsinkieliset ohjelmat palvelevat myös niitä suomenkielisiä, jotka haluavat ylläpitää ja kehittää ruotsin taitojaan.

Sama koskee muunkielisiä ohjelmia. Toivottavasti päättäjät eivät lopeta Nuntii latini -ohjelmaa sillä perusteella, että ohjelma on ylimitoitettu suhteessa latinaa äidinkielenään puhuvien määrään.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onhan ne ohjelmat teksitetty. Kanavalta tulee paljon hyviä pohjoismaisia elokuvia ja sarjoja.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Ylen toimittajat huomio! Perussuomalaiset vaativat Ylen budjetin puolittamista.

Petri Muinonen

Tässä alla esimerkki YLEn Areena-tarjonnasta, jonka hankinnan tarpeellisuutta verrattuna lasten koulunkäynnin laatuun voi todella kysellä...

http://areena.yle.fi/1-2475669

Tietysti tässä sarjassa on se vähemmistöille "tärkeä homoporno-aspekti", mutta eikös sen esittäminen olisi tulossa jo muutenkin alakoulujen opetusohjelmaan ja kouluaineisto-hankinntojen kautta budjetoiduksi, jos Vihreät saisivat päättää? Sitten ei enää tarvitsisi aikuisia varten moista "hommoilla" ja julkisen palvelun kautta levittää :D

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Olen näillä keskustelupalstoilla jo useita kertoja kritisoinut YLE:lle korvamerkittyä massiivista YLE-veroa.

YLE-veroa peritään jopa yrityksiltä, kun ei kehdata kansalaisilta koko määrää suoraan periä. Meidän perheyrityksen 'kotikonttorissa' joudumme maksamaan YLE -veron sekä yrityksenä että yksityishenkilöinä ja meillä ei todellakaan työaikana katsella / kuunnella YLEN:n tarjontaa.

Lastensairaala pitää rahoittaa vapaaehtoisvaroin, mutta YLE saa vuosittaisen korvamerkityn rahansa ikäänkuin muuta maailmaa ei olisikaan. YLE-vero on ehdottomasti yksi typerimmistä päätöksistä, joita Suomessa on viime vuosina tehty.

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

Vesa-Pekka Sainio ilmeisesti rakastaa joka viidestoista minuutti tulevia mainoksia ja amerikkalaisia miljonääriäitejä?

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

No en todellakaan rakasta miljonääriäitejä ja sehän juuri ihmetyttää, miksi Ylen kanaville on hiipinyt vastaavanhenkisiä ohjelmia viime vuosina kasvavin määrin. Niistä maksaminen veroluonteisesti on vähintäänkin kyseenalaista.

PS. Suosittelen ohjelmien tallennuspalvelun käyttämistä, helpottaa kummasti noiden mainoksien kanssa :)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

"...susihuonon Yleveron hinta-hyötysuhdetta"

Jaaha, taidat elää jossain satumaailmassa. 0-40 senttiä päivässä ja valinnanvaraa niin paljon ja kaikkiin makuihin, aatteisiin ja suuntauksiin, että kitinä kuulostaa lähinnä hemmotellun kakaran marinalta, josta on tullut muotiasia.

Jos media siirretään yksityisiin käsiin, luuletko vakavissasi että pääset halvemmalla?

Et todellakaan, vaan täsmälleen päin vastoin.

Jo nyt mainosvero (=se huomaamaton ja salainen siivu ostostesi hinnasta joka sinulta viedään joka kerta kun käyt kaupassa) on moninkertainen Yle-veroon verrattuna, ja tuon mainosveron tv-ja radiokanaviin menevä osuus myös paljon suurempi. Ovatko mainoskanavat (maksuttomat, eivät suinkaan ilmaiset) sinusta nyt niin paljon laadukkaampia ja monipuolisempia kuin Yle, että pelkästään sellaista huttua pitäisi tarjota kansalle – kalliimmalla hinnalla?

Kaikki Yle-verosta valittavat: ottakaa nyt aivo käteenne ja miettikää mitä Yle oikeasti maksaa ja mitä sillä rahalla saa. Ja sitä, mitä samalla rahalla saa yksityisiltä markkinoilta.

Petri Muinonen

"mitä sillä rahalla saa"

Aika paljon aivan turhaa paskaa, joka ei mitenkään liity julkisen palvelun tehtäväkenttään.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Mark,

Meidän on kuitenkin ostettava ne tuotteet kaupasta ja maksettava se hinnassa oleva 'mainosvero' siinä mukana. Ei auta yhtään se, että YLE ostaa samoja saippuasarjoja ja pakkoverottaa niidenkin kustannukset meiltä veronmaksajilta.

P.S
Osaatko kertoa, kuinka suuri osa esim. peruselintarvikkeen tai kestokulutushyödykkeen hinnasta on sellaista 'mainosveroa', joka liittyy nimenomaan televisiomainontaan ?.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

0-50% yksittäisistä tuotteista eli vaihtelee merkittävästi (ja tuota määräähän ei julkisesti kerrota). Mainosveron kokonaismäärä on pari miljardia ja risat. Kaupallisten radio- ja tv-yhtiöiden budjetit ovat vajaan miljardin luokkaa.

Tietenkään sen suuruudesta ei marista koska koko veron olemassaolo pidetään piilossa. Yle-vero sen sijaan tiedetään – ja siitä maristaan. Sata kertaa mieluummin maksan veroa koko kansan omistamalle Ylelle kuin pääasiassa ulkomaisten omistajien voitonkeruuseen ja hömppään.

Saippuasarjoista olen samaa mieltä, kaiken hömpän voisi rauhassa kipata kaupallisille kanaville ja mainosveron piiriin. Yle perustelee sitä niin että hömppäihmisetkin maksavat Yle-veroa, mutta kyllä hömpätkin joskus ihan asiaa tarvitsevat, jos eivät muuta laadukasta. sitäpaitsi minäkin maksan mainosveroa, vaikka en katso hömppää enkä kaipaa kaupallisia kanavia ollenkaan. Ja enemmän maksan kaupallisille kuin Ylelle, jota katson. Sellainen joka katsoo pelkkää hömppää, maksaa omastaan enemmän ja Ylestä vähemmän – eli tasoissa ollaan.

Perusvirhe Ylemarisijoilla on se, että kun maksan veroa, KAIKEN ohjelman pitäisi miellyttää vain MINUA. Ei oteta huomioon että meitä on aika moneksi.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio Vastaus kommenttiin #20

Heippa Mark! Koska näytät olevan ilmeisen perehtynyt asiaan, voisitko kertoa mistä löytäisin luettaa lisätietoa tästä salaisesta ns. mainosverosta, kun googlaamallakin löytyi niin ankean vähän? Todella mielenkiintoinen aihe!

Itse pitäydyn kuitenkin edelleen siinä mielipiteessäni että Ylen toiminnot ja tarjonta tulisi järkeistää ja kutistaa palvelemaan Ylen ydintoimintoja, eli uutis- ja ajankohtaistuotantoon panokset ja muut veroeuroilla ylläpidettävä hömppä pois.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #29

Eihän se tietenkään millään mainosveron nimellä kulje. Kyse on puhtaasti siitä, mistä Suomessa toimivat kaupalliset tv- ja radiokanavat saavat rahoituksensa – ja voittonsa, jotka enimmäkseen häipyvät ulkomaille. Googlaamalla löytyy ainakin osa näistä budjeteista. Ihan tarkkaa summaa ei edes pysty sanomaan, koska konsernien sisällä raha juoksee mihin sattuu ja sinne mihin ne näön vuoksi työnnetään. Veroksi minä sitä kutsun, kun se on verrattavissa esim. arvonlisäveroon, kuitenkin niin että sen määrä vaihtelee tuotteittain merkittävästi.

Mutta et kai kuvittele (valtaosan tavoin) että nuo rahat tipahtavat taivaalta? Meiltä ne revitään siinä missä Yle-verokin. Ylen kohdalla suomalaisilla on joitain mahdollisuuksia vaikuttaa rahan käyttöön, koska me yhdessä omistamme tuon yhtiön, kaupallisilla määrittelevät omistajat, enimmäkseen ulkomaiset, ja he vaikuttavat siten, että ohjelmisto on laadultaan mainontaa (ja omistajien voittoja) tukevaa. Ja se näkyy. Ja voitot – ne valuvat ulkomaille, ja nekin ovat meiltä vietyä rahaa.

Poikkeukset vahvistavat säännön molemmin puolin: kaupallisilla löytyy satunnaisesti hyvää ohjelmaa, mutta sekin on useimmiten sitä lajia, josta omistajat eivät pidä – siis suunnattuna sen verran järkeville ihmisille, jotka eivät lankea mainonnan hömpänpömppään. Yle taas on levittäytynyt pieneltä osin kaupallisten "reviirille", josta sen pitäisi (minusta) luopua heti. Hömpän osuus Ylessä on kuitenkin onneksi aika vähäinen.

Summa summarum: meillä ei ole mitään vaikutusvaltaa "mainosveron" käyttämiseen, siitä päätetään enimmäkseen ulkomailla. Ylen rahan käyttöön taas meillä on itse omistajina mahdollisuudet vaikuttaa – esim potkimalla puoluesankarit tiehensä Ylestä omaa agendaansa ajamasta.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio Vastaus kommenttiin #32

Pointtina oli se, että jos esim. haluamalla haluaisin katsoa yhdysvaltalaisia tai brittiläisiä tv-sarjoja, eikö olisi järkevämpää että maksaisin esim. netin suoratoistopalvelun tai kanavapaketin muodossa x euroa kuukaudessa?

Tai vaihtaisin tv-kanavalle, jonka ohjelmisto koostuu pitkälti viihteestä, jonka puolestaan mahdollistaa mainostulot?

Jos minua taas ei voisi vähempää kiinnostaa em. ohjelmat, niin eikö olisi oman taloudenkin kannalta järkevämpää, että niistä ei tarvisi maksaa Yleveron muodossa sentin senttiä?

Laadukasta ja riippumatonta (tai sellaiseksi oletettua) uutis- tai ajankohtaisohjelmistoa puolestaan katsoisin tai kuuntelisin mielelläni jatkossakin Ylen kanavilta. Olisin edelleen halukas maksamaan niistä kohtuullisen summan (verona).

Kirjoitat että Ylen omistajilla eli meillä kaikilla pitäisi olla mahdollisuus vaikuttaa. Käytin juuri tuota omistajan (veronmaksajan) ääntä tuomalla esille ajatukseni siitä, miten Ylen toiminnot ja rahoitus tulisi jatkossa järjestää eli budjetista puolet pois.

Perustelin asiaa myös kansantaloudellisesta näkökulmasta. Yleveron puolittaminen vaikuttaisi piristävästi suomalaisten ostovoimaan ja jokainen voisi päättää, haluaako maksaa sellaista sisällöstä jonka ei tulisi kuulua lähtökohtaisesti Ylen kanaville.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #36

No, minä taas olen sitä mieltä, että Ylessä budjetti ennallaan ja puolet ohjelmista pois, jotta päästäisiin edes pohjoismaiselle laatutasolle.

Älä unohda että Yle ei ole pelkkä tiedotuskanava, vaan sillä on sivistys- ja kulttuuritehtävänsä, jotka ovat paljon laajempia kuin sen uutistehtävä. Eivätkä ne mene siinä sivussa, kuten moni kuvittelee.

Kansantaloudellisesti ottaen, jos väki maksaisi vain siitä mitä katsoo ja kuuntelee, se tulisi väelle huomattavasti kalliimmaksi. Myös Ylen tarjonnan voi tosin ottaa niin, että se oma 0-40 senttiä/päivä osuus Yle-verosta on maksu vain siitä mitä sieltä katson tai kuuntelen tai luen.

Itse suosin kotimaista, joka merkitsee myös kotimaista työllisyyttä, sillä Ylen tuotanto on erittäin työvoimavaltaisista lähes kaikkeen muuhun alaan verrattuna. Toisin sanoen Ylen budjetin leikkaus ajaisi huomattavan määrän porukkaa kilometritehtaalle viemään sinun toisesta taskustasi työttömyysturvaa siitä hyvästä että ei tee mitään. Se siitä kansantaloudellisesta "hyödystä".

Yle-vero on (olisi) hyvä tapa saada laatua aikaiseksi – ja halpa. Eri asia on se, miksi sen varoja nyt hassataan varsinkin ulkomaiseen hömppään, vaikkakin vain vähän. Salaliittoteoreetikko voisi kuvitella että tietyt tahot haluavat juuri sillä tavoin saada Ylen ajetuksi alas ja yksityistettyä, joka olisi katastrofi muutenkin umpikaupalliselle mediaympäristöllemme. Ja kallis (viittaan "mainosveroon"). Todella kallis Yleen verrattuna.

Käyttäjän VeijoRatilainen kuva
Veijo Ratilainen

Kyllä siitä YLEsta voi leikata enemmänkin kuin puolet, vihervasurit ja suomenruotsinkieliset tuntuvat määräävän laitoksen linjan.
"Uutiset" pääosin väritettyjä ja juorulehtien tasoa (tosin joitain ammattinsa osaaviakin talosta löytyy).
Ei kuin leikkaamaan asap.

Satu Heinonen

Yle Fem- ja Teema-kanavat voitaisiin hyvin yhdistää. Ja samalla vähentää ruotsinkielisten ohjelmien määrää. Noin pieni kielivähemmistö ei tarvitse kokonaista kanavaa itselleen. Lisäksi Ylen radiokanavista voitaisiin lopettaa Puhe ja ruotsinkielinen kanava. Lisäksi Yle on ruvennut esittämään tosi-tv-roskaa kuten, hää- ja jotian au-pair -roskaa. Lisäksi tulee tolkuton määrä jotain norjalaisia ja ruotsalaisia halpisohjelmia. Säästöjä tulee myös jos johtoportaasta poistetaan kaikki poliittiset herranvirat ja lopetetaan hallintoneuvosto turhana.

Käyttäjän vivelu kuva
Ville Lukka

Ovatkos laadukkaat lastenohjelmat sitten uutis- vai ajankohtaisohjelmia? Vai lopetetaanko kokonaan ja sitten lapset voivatkin katsoa ängryBördsiä ja transformersia maikkarilta.

Nuorillekin kannattaa tehdä ohjelmaa.

Tai viehän nuo rahaa, eikä tuota suoraan mitään. Mutta ne välilliset hyödyt ovatkin sitten suurempia.

Janne Suuronen

Ruotsissa valtiollinen radio- ja tv-toiminta ovat eri yhtiöissä. Tietyllä tapaa terveempää.

Englannissa BBC on maan väkilukuun nähden vajaa puolet Ylestä. Joskin BBC:n osalta ilmeisesti on monenlaisia lukuja olemassa määritelmästä riippuen.

Yle ei vie suoraan mainostajien rahoja, mutta vie veroeuroilla rahoitettuna katsojia kaupallisilga kanavilta ja sen kautta myös veroeuroja.

Yleisradiolaissa Ylen nettipalvelut ovat kirjattu oheispalveluksi TV ja radiotoiminnalle. Nyt Yle on nostanut/nostamassa netin kautta saatavat palvelut kärkeen. Tässä kohtaa tosiaan tulee miettiä yleisradion palveluiden tuottamisen olemusta ja mahdollisesti korjata laki tältä osin. Tai muuttaa Ylen toiminnan painopistettä takaisin vanhan suuntaan.

Itsekin puolittaisin Ylen toiminnan. Yle on Suomen kokoiseen valtioon nähden liian dominoivassa asemassa. Koko on jäänne aikakaudelta, jolloin sähköisen median tuli ideologisista syistä olla valtiovallan monopoli. Siis jo useita vuosikymmeniä sitten.

Yle käyttää dominoivaa valta-asemaansa myös itsensä olemassaolon puolustamiseen (toisin kuin on kriittinen kaikkea muuta kohtaan, kuten esim. Ydinvoimalat ja talvivaara) ja mikä ei tosiaan ole terve tilanne.

Pahoittelen kirjoitusvirheitä. Mobiililaite ja bussi ovat huono yhdistelmä.

Janne Suuronen

Koska näemme mot-ohjelman Ylen toiminnan väärinkäytöksistä ja tehottomuudesta ? [Ei kannata pidättää hengitystä sitä odotellessa]

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

YLE:n kohdalla ongelmana ei välttämättä ole niinkään budjetin suuruus vaan se, miten tehottomasti budjetti käytetään. Jostain kumman syystä YLE:n omatuotantoiset ohjelmat ovat kustannuksiltaan 2-3 -kertaiset verrattuna media-alan notkeampiin toimijoihin. Ja kaiken tämän lisäksi tuota ylihintaista omaa tuotantoa suojellaan sillä, että minimoidaan ohjelmaostot suomalaisilta tuotantoyhtiöiltä mahdollisimman vähiin. Tämä osaltaan on johtanut siihen, että tuotetaan jotain harvoja kotimaisia draamatuotantoja ylihintaiseen hintatasoon uudisohjelmiston supistuessa siinä samalla kuin pyy maailmanlopun edellä ja täytetään ohjelma-aikaa moneen kertaan jo näytetyillä uusinnoilla. Täysin mediankuluttajan ja veronmaksajan näkökulmasta katsottuna älytöntä hommaa!

Juho Anttila

Olen kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä. YLE vääristää media-alan kilpailua. Uhkana on tiedonvälityksen yksipuoleistuminen.

Mielestäni YLE:n tulisi tarjota ilmaiseksi pelkästään kansalaisia sivistävää ohjelmistoa eli uutispalvelut ja hyviä ajankohtaisohjelmia. Jokainen saisi itse kustantaa haluamansa viihdepalvelut.

Nasse Setä

melko viihteellistä lukea junttipersujen nillitystä niinkin vaikeaselkoisesta aiheesta kuin YLE.

kiinnostava olisi nähdä mr. Kuhasen vertailuluvut saman raskaustason draamatuotantojen minuuttihintaeroista,
YLE vs. kaupalliset toimijat.
(hinnat korjattuna riistotyövoman hyväksikäyttökertoimilla)

Nillitys vihervassari/ruotslnkieliset ryhmittymien ylivallasta selkiää tutkimalla YLEn organisaatiota sekä päätöksientekoprosesseja.
Päätöksenteko tapahtuu parlamentaarisessa järjestyksessä eikä PerSujen eikä KePun puoluetoimistoissa.
(for now on)

YLEn tehtävien määrittely on epäselkeä,poliittinen ohajus tuntuu muuttuvan suhdanteiden mukaan,
(nyt PerSut ja KePu maksattavat "kalavelkojaan" oppositioajalta).

KAIKKI,
toistan KAIKKI alan toimijat kunnioittavat YLEä kumppanina juurikin sen vuoksi että YLEssä noudatetaan lakeja,TES:ia sekä eettis-moraalisia linjauksia.
Tämä ei tietenkään koske printtimediaa jonka oman näkemyksen mukaan kylmät vappukelitkin ovat YLEn syytä.

B.T.W : juuri tällä viikolla MTVn johto myönsi julkisesti talousvaikeuksiensa perimmäisen syyn olevan maksu-tv toiminnan taloudellinen kannattamattomuus Suomen kokoisessa markkinassa.
(+tehdyt virhearviot maksettujen tv-oikeuksien suhteen)
Tätä(kin) faktataustaa vasten joidenkin jauhamalta jargonilta "YLE maksukortin taakse" putoaa pohja pois.

hellurei

Käyttäjän PasiRih kuva
Pasi Räihä

:D OTSIKKO!
Täällä perheenisä. Yleisradion tehtävää on tarkasteltava ja hiottava kansallisen toimintakykymme tehostamiseksi, kulttuurimme päivittämiseksi ja säilyttämiseksi.
Mielsestäni Yleisradio on epäonnistunut tehtävässään sivistää mm. ylläolevaa kirjoittajaa käyttämään tai kirjoittamaan kieltämme asianmukaisesti. Vai katsooko kirjoittaja mahdollisesti televisiota vai televisioa? Anteeksi, mutta tämä sai nauruni ratkeilemaan liitoksistaan.
Toivottavasti saamme nämä kulttuuriamme nakertavat kielelliset "muukalaiset" katsomaan niitä Ylen tenhoavia opetusohjelmia, joita luvassa on toivottavasti lisää. Suomalaisen kulttuurin perusta on kielessämme ja sitä on suojeltava lahoamiselta kaikissa tilanteissa. Poliittinen aktiivisuus ei ole este kulttuurimme suojelemiselle. Suunnattakoon Ylessä varoja kielemme huoltoon ajanmukaisin vaatimuksin.

Nasse Setä

Se on lohduttavaa että mr. Räihä keskittyy säikeen aiheeseen eikä lankea hlökohtaisuuksiin ja epäolennaisuuksiin.

On totta etten ole suomen kielen maisteri.

Toivottavasti mr. Räihä siirtää ylivertaiset lingvistiset taitonsa jälkeläisilleen.

ps. kansallinen TOIMINTAKYKY/ YLE - liittyy toisiinsa miten?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tosiasia nyt vaan on, että

- korvamerkitty,
- massiivinen ja
- osittain jopa yrityksillä maksatettava

YLE-vero on yksi viime vuosien typerimmistä poliittisista päätöksistä Suomessa.

Ylen toimenkuva on rajattava siten, että kustannukset laskevat olennaisesti nykyisestä 500 MEUR tasosta. Tuollaisen käenpojan elättäminen verovaroin ei ole perusteltavissa järkisyin. Useimmat poliitikot tämän tietävät, mutta eivät uskalla tulla esiin, koska YLE:n propaganda iskee välittömästi sellaisiin puheisiin.

Nasse Setä

Onko mahdollista että hra Mustoselta ovat menneet käsitteet "tosiasia" ja "mielipide" hieman sekaisin?

myöskään ilmaus: "useimmat poliitikot" ei liene kovin tukevalla pohjalla...?

näin pienyrittäjänä minua hämmentää se harha jonka jotkut ovat "nielleet" ihan kympillä.

Tämän maan ongelma ei ole YLE.
eikä uusi hallitus.

Veronkierron vastaisilla toimilla saadaan (saataisiin) tähän maahan rahhoo jolla voi laittaa esim julkiset investoinnit liikkeelle.

se on tosiasia.

YLE vero ei kaada hlötasolla kenenkään venettä.

Itse/yritykseni osallistuu moniin verovaroin rahoitettaviin hankkeisiin joille ei ole käyttöä tai joista en pidä.

Kallaveden lossi ei ole minulle tarpeen.
eivätkä mitkään päiväkodit.
Terveyspalvelunikin rahoitan suurelta osin itse.(pl. KELA-korvatut lääkkeet)
Myöskin joukkoliikenne joka saa julkista tukea on minulle täysin tarpeeton.
nämä ovat faktoja.....

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Kirjoitan toki hieman kärjistäen saadakseni keskustelua aikaan. Ja usein se onnistuu !

Maksan mielelläni KOHTUULLISEN korvauksen yleisradion palveluista, niin kuin muistakin yhteiskunnan palveluista, vaikka en niitä kaikkia itse tarvitse.

Sitä en hyväksy, että
- YLEN hintalappu on massiivinen 500 MEUR/v,
- YLElle on korvamerkitty oma vero (uusi lastensairaala rahoitetaan vapaaehtoisvaroin) ja
- yrityksetkin joutuvat YLE-veron maksamaan.

Uudessa hallitusohjelmassa ollaan leikkaamassa esim. TEKESIN rahoitusta 30 prosenttia - miksei TEKESIN sijaan leikata YLEltä ?.

Nasse Setä

Minä olen "valitettavasti" siinä asemassa yhteiskunnassa että JOUDUN maksamaan kaikki minulle/firmalleni
määrätyt verot.
halusin sitä tai en.

Uskoisin ettei YLEn rahoitus suoraan vähennä valtion satsauksia esim. lastensairaalaan,
toisaalta tulevaisuuden hävittäjähankinnat ja puoluetuki vähentävät suoraan päivähoitopaikkoja ja toisen asteen koulujen aloituspaikkoja....
ja KELA-korvattavia syöpälääkkeitä.

mielenkiintoista olisi kokeilla yksi hallituskausi sellaista meininkiä jossa jokainen veroja maksava saisi kohdentaa
tai korvamerkitä kaikki tai edes osan maksamistaan veroeuroista....

dream on.

muuten koko TEKESin voisi kai lopettaa kokonaan....?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Samassa asemassa olen kuin sinäkin (pienyrittäjä). YLE-veron maksan tuplana: yrityksen puolesta että yksityishenkilönä (teen töitä kotikonttorissa).

Kannatan ideaa siitä, että kansalaiset voisivat kohdentaa veroja haluamilleen valtion menoluoikille - YLE kyllä menettäisi minun veroeuroistani ainakin puolet :)

Nasse Setä

Blogin isäntä on muuten melko lähellä sen kuuluisan "ikiliikkujan" veroisen prosessin löytämistä;

-"jopa ilmaiset suoratoistopalvelut" ; taidatkos sitä asiantuntevammin ilmaista?

"märkää palaa" sanoi mummo kun bensaa poltettiin.....

Paavo Turunen

Oletteko ruotsalaiset tosiaankin sitä mieltä, että tästä seuraa jotakin hyvää, teille tai meille?

http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/yle-maaritt...

Siis, p.erkele soikoon!

Yle määritteli kaksikielisyydelle uuden linjauksen

Yle vahvistaa aktiivista rooliaan sillanrakentajana ja yhteistyökumppanina, tavoitteena on entistä elävämpi kaksikielinen Suomi.

Ylen hallitus teki kokouksessaan 31.1. päätöksen uusista toimintatavoista, joiden avulla kaksikielisyyttä rakennetaan Ylessä. Linjauksia ovat mm. että Ylen tarjonnassa ruotsinkielisen ohjelmatarjonnan määrä pysyy nykytasolla ja että koko yhtiö tukee toimivaa ja aktiivista kaksikielisyyttä.

”Yhä useammat suomalaiset arvioivat itsensä kaksikielisiksi ja elävät kaksikielisessä ympäristössä. Julkisen palvelun yhtiönä ja Suomen suurimpana suomen- ja ruotsinkielisenä mediatalona Ylen pitää ottaa tämä huomioon”, toteaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

”Meillä on pitkä kokemus omasta ohjelmatuotannosta sekä suomeksi että ruotsiksi. Nyt haluamme vahvistaa kielirajoista riippumatonta yhteistyötä Ylessä. Tämän lisäksi tarkoituksena on löytää uudenlaisia yhteistyötä tukevia toimintatapoja. Urheilutapahtumat, Areena-palvelu ja Elävä Arkisto ovat muutamia esimerkkejä tuotannoista, joissa yhteistyö toimii jo nyt erinomaisesti”, arvioi Kivinen.

Uudet suuntalinjat pitävät sisällään selvän sisältötavoitteen ja selvän vision Svenska Ylestä. Svenska Ylen visio on tähän asti tarkoittanut läsnäoloa suomenruotsalaisella kielialueella. Tulevaisuudessa Svenska Ylen toiminnan tavoitteena on läsnäolo ruotsiksi koko Suomessa.

”Svenska Ylen tehtävänä on välittää ruotsiksi se, minkä tietäminen on juuri nyt tärkeätä koko yhteiskunnalle. Erittäin tärkeätä tämä on ruotsinkielisille, mutta tärkeätä myös kaksikielisille ja suomenkielisille. Svenska Ylen tapa tehdä ohjelmistoja omalla otteellaan tuo lisäarvoa koko Ylen ohjelmatarjonnalle”, sanoo Kivinen.

Lisätietoa:
Lauri Kivinen, toimitusjohtaja, p. (09) 1480 5003
Gunilla Ohls, strategiajohtaja, p. (09) 1480 2836

Joko YLE on SVT?
HS = Röyhkeää lehtimiestaidottomuutta!
Iltalehti nyt = Pakkoruotsi aina!
Olen allerginen Närpiön tomaateille.
Sanonpa vielä yhden asian: Ahvenanmaa

Nasse Setä
Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Onneksi Nasse Sedällä on täysi oikeus olla lahjoittamatta rahaa lastensairaalan keräykseen. Veronmaksajilla ei sen sijaan ole mahdollisuutta olla lahjoittamatta rahaa vuosittaiseen YLE -keräykseen ...

Toimituksen poiminnat