vpsainio

Onko RKP korvaamaton hallituspuolue?

Wikipedian mukaan RKP on ollut kaikissa hallituksissa vuodesta 1975 lähtien - omasta tai muiden vaalituloksista riippumatta. Arvelisin että RKP lienee globaalissakin mittakaavassa ainutlaatuinen tapaus. Tuskin kovinkaan monesta itsenäisestä, ei-diktatoorisesta valtiosta löytyy vastaavaa esimerkkiä demokratian halventamisesta.

Nyt vaalituloksen selvittyä arvuutellaan seuraavaa hallituspohjaa. Yle riensi heti vaali-illan lopulla veikkaamaan, että RKP lienee seuraavassakin hallituksessa. Lähes joka mediasta toitotetaan, että porvarihallituksen (kesk-ps-kok) vahvistamiseksi tarvitaan RKP, tai jos ei nyt suoranaisesti tarvita, niin sinne se kuitenkin kuuluu.

Ei vaan mene jakeluun.

Eikö olisi jo aika kunnioittaa kansan tahtoa eli vaalitulosta? Se että tuleva hallitus rakennettaisiin jollain sattumanvaraisen oloisella, sekavalla kokoonpanolla häviäjiä, voittajia ja nollapelanneita on käsittämätön. Emme tarvitse toista "six-packiä".

Onko RKP todellakin niin korvaamaton tapaus, että se on jälleen hampaat irvessä tungettava hallitusvastuuseen? Mikä on se todellinen lisäarvo jota puolue toisi kolmen suuren, reippaan eduskunnan enemmistön muodostamaan hallitukseen? Kaikkeen taipuvainen mutta ehdottomasti kielikysymyksistä kiinni pitävä RKP.

Vai onko kyse perinteestä, josta irtautuminen olisi laajalle osalle suomalaisia mahdoton ajatus? Tyyliin "kun RKP on ollut 40 vuotta hallituksissa niin täytyy sen taas olla".

Olisiko aika todelliselle rakenteelliselle muutokselle? RKP huilimaan oppositioon, Suomen keula kohti uusia tuulia ja aikoja. Olisiko vihdoin ja viimein aika kaksikielisyyden kulissien romahtamiselle?

Kannatan kielivapauksia ja ruotsin kielen opiskelun muuttamista vapaaehtoiseksi kaikilla koulutusasteilla. Tuntien melko hyvin perussuomalaisten kenttäväen ja äänestäjäkunnan ainankin omilla kulmillani, olen varma että puolueen taipuminen hallitukseen RKP:n kanssa olisi monille anteeksiantamaton teko. Erityisesti jos Suomessa vuosikymmeniä harjoitettu kielipoliittinen linja jatkuisi muuttumattomana.

Ja onhan tutkitusti reipas enemmistö suomalaisistakin (74%) pakkoruotsia vastaan ;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

RKP:n kannatushan on noussut jonkin verran viime eduskuntavaaleista. Siinä mielessä puolue ei ole tappiota kärsinyt, vaikkei se uusia kansanedustajia olekaan saanut. Tappio ei siis voine olla peruste poissulkemiselle.

Jos Perussuomalaiset ja SFP olisivat samassa hallituksessa... Se voisi olla mielenkiintoista. "Suomalaiset" ja "ruotsalaiset", kansamme molempia puolia edustavat puolueet kauniissa yhteistyössä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

On siinä se ero,että Perussuomalaiset on valtakunnallinen puolue toisin kuin Rkp.

Kari Savinen

RKP ja myös Vihreät joutavat istuskelemaan oppositiopenkillä ainakin pari seuraavaa kautta, se avartaa kovasti näkemyksiä !

Suomi kyllä takuuvarmasti selviää ilman ko. takiaispuolueita.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Hallituksen tulee ajaa koko Suomen asioita. Alueellisena puolueena Rkp ei sen vuoksi ole paras mahdollinen puolue Suomen hallitukseen. Pikemminkin päin vastoin.

Toimituksen poiminnat