vpsainio

Minipuolueiden jytkyä ei vielä näkyvissä

Kuten puheenvuoroista on käynyt ilmi, YLE julkisti tänään uusimmat puolueiden galluptulokset. Laskijoita ja nousijoita on ruodittu ja perattu julkisuudessa, mutta taas pitkälti huomioitta ovat jääneet puolueet, jotka niputetaan osioon "muut".

Jo useamman kuukauden ajan on ollut julkisuudessa esillä arvuuttelua, että nousisiko esim. Muutos2011 tai Piraattipuolue tekemään "jytkyä". Ainakin em. puolueet odottavat huikeaa, massiivista kannatuksen nousua. Heille yhdenkin ehdokkaan läpisaanti vaaleissa olisi jo merkittävä voitto.

Nyt vajaat kaksi kuukautta ennen vaalipäivää ei ole vieläkään nähtävissä ennusmerkkejä sellaista. Toki mitattu 0,3 prosenttiyksikön kasvu puolueilla "muut" on huomioitava, mutta yhteensä näiden kaikkien pienpienpuolueiden kannatus on vasta 1,8%.

Jos jokin historiallinen muutos olisi tulossa eli jonkin marginaalipuolueen vaalivoitto, sellainen on ainakin vielä hyvin piilossa kannatuskyselyiden perusteella.

Seuraavassa mittauksessa sitten nähdään viimeistään, aikovatko suomalaiset äänestää protestina jotakin näistä kaikista pienimmistä. Tämä vaatinee vähintään yhden prosenttiyksikön kasvua "muille" puolueille?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mielenkiinnolla odottelen että vieläkö tulee jotain mielenkiintoisia "taktisia" vaaliliittoja kuten Suomen Kansan Sinivalkoiset + Kommunistinen Työväenpuolue (+ Köyhien Asialla).

Faktuaalisestihan Suomen kaikki kommunistitkin mahtuvat samaan bussiin, mutta eivät samaan puolueeseen. Siinä on myös pääsyy siihen miksi suurimmalla osalla eduskunnan ulkopuolisista puolueista ei ole mahdollisuutta nousta eduskuntaan tai ainakaan hallitukseen kun kykyä yhteistyöhön samanmielistenkään kanssa ei ole. Käytännössä (vastapuolelle yleensä todella typerä) vaaliliitto tai loikkaus ovat ainoat keinot nousta eduskuntaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

1999 PS sai yhden kansanedustajan, Vistbackan, 0,99 % kannatuksella, mutta se todennäköisesti johtui kannatuksesta Vistbackan vaalipiirissä, josta Vistbacka edellisissä 1995 EK-vaaleissa valittiin SMP:n ainoana läpimenneenä ehdokkaana SMP:n saadessa 1,30 % äänistä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Oli siinä 2011 eduskuntavaaleissa muut, joissa näkyi Piraattipuolueessa saaneen 1 edustajan, mutta sitten se paikka menikin Ahvenanmaan edustajalle.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Jytkyä on vaikea saada ilman mediaa. Ihmettelinkin vasta blogauksessa etten tiedä mitä eduskunnan ulkopuolisen puolueen pitää tehdä että saa mediahuomiota. Tänään nähtiin...

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Uskooko joku oikeasti noihin luppeihin?? Yle julkaisi 2000-luvun vaihteessa gallup luvut vuoden 1995 eduskuntavaalien alta jossa sareke muut oli saanut 6% kannatuksen.

1995 sitä ei voinut julkaista koska se olisi ollut "väärin" ja antanut vääränlaisen kuvan.

Toimituksen poiminnat