vpsainio

Top-3 väärinkäsitystä Perussuomalaista

Olen ollut (vasta) seitsemän vuoden ajan Perussuomalaiset rp:n jäsen, aktiivinen paikallistasolla ja järjestötoiminnassa. Tänä aikana olen myös kohdannut useita väärinkäsityksiä - tahallisia tai tahattomia - joita perussuomalaisiin liitetään. Tässä mielestäni ne kolme merkittävintä yleistystä, joita sekä tiedotusvälineet että ihan tavalliset suomalaiset meistä Perussuomalaisista levittävät:

 

1. Hallitukseen menemättömyys vuoden 2011 vaalien myötä

Tämä on se suurin ja räikein väärinkäsitys, joka Perussuomalaisiin yhdistetään. Yleinen totuus on väitetysti se, että puolue ei uskaltanut mennä Timo Soinin johdolla Kataisen muodostamaan hallitukseen, vaan pyrki välttelemään vastuunottamisen valitsemalla opposition tälle vaalikaudelle.

Toki moni puoluetta äänestänyt kansalainen ehkä pettyikin ettei PS mennyt hallitukseen, mutta siihen on aivan eri syy kuin väitetty uskalluksen puute.

Todellisuudessa puolue ei mennyt hallitukseen, koska ei haluttu pettää niitä satoja tuhansia äänestäjiä, jotka valitsivat Perussuomalaiset mm. tärkeän vaalilupauksen takia: Ei euron tukipaketeille. Puolue piti sanansa, ei kääntänyt takkiaan ja valitsi eri linjan kuin six-pack. Hallituksessa puolueen olisi täytynyt enemmin tai myöhemmin hyväksyä Kataisen-Urpilaisen vastuuton EU- ja europolitiikka.

Politiikassa pitää olla omat arvot ja päämäärät, eikä tule olla vain osana toisten tavoitteita. Vastuunkanto omille kannattajille oli ykkösasia tässä laajasti väärinkäsitetyssä ratkaisussa.

2. Perussuomalaiset on (ääri)oikeistolainen puolue

Taas yksi lyöntiase jolla leimataan kokonaista kansanliikettä, joka koostuu yli 10.000 puolueen jäsenestä ja jota äänesti vuoden 2011 eduskuntavaaleissa noin 560.000 suomalaista. Useissa, ellei kaikissa tutkimuksissa ja mielipidemittauksissa puolue on todettu yksiselitteisesti joko keskustalaiseksi tai jonkin verran vasemmalle kalleellaan olevaksi keskustapuolueeksi.

PS ei siis ole oikeistolainen, saati mihinkään ääri-ilmiöön yhdistettävä puolue.

3. Perussuomalaiset ovat rasisteja ja/tai fasisteja eivätkä edes yritä tehdä asialle mitään.

Tämä on absurdi väite, joka on saanut vuosien mittaan kohtuuttomat mittasuhteet julkisuudessa. Samaan tapaan kuin ne nettikirjoittelut, joissa Perussuomalaiset niputetaan tiettyyn kastiin pukeutumistyylin tai ruokailu- ja juomatottumusten osalta. Mutta ne jutut jätän omaan arvoonsa enkä niitä lähde märehtimään.

Kuten moni tietää, puolueen ympärillä on ollut aina keskustelua siitä missä menee mielipiteenvapauksien rajat ja mitä suomalaisessa yhteiskunnassa saa sanoa. Ajat kuitenkin muuttavat ja nyky-Suomessa voi puhua entistä avoimemmin niistä asioista, joista ennen ei uskaltanut edes hiiskua.

Ja kyllä, puolueen eduskuntaryhmä vähentyi yhdellä henkilöllä kun hyväksyttävien mielipiteiden rajat ylittyivät. Puolueessa todellakin ymmärretään että kyseenalaisille, jopa rasistisille sanomisille täytyy olla rajat ja niiden ylittämisestä tulee seurauksia.

Tunnen muutaman kymmentä paikallistason "persua", joista useimmat ovat aktiivisia kunnallisessa päätöksenteossa. On kaksi eri asiaa olla avoimen ihmisvihainen tai kyseenalaistaa voimassa olevaa lainsäädäntöä, esim. maahanmuutto- tai kielipolitiikan osalta. En pysty nimeämään ainuttakaan tuntemaani puoluetoveria, joka olisi joko rasisti tai fasisti. Esimerkkinä käyttämäni otos on toki pieni, mutta suuntaa-antava.

 

---

Myös muiden puolueiden ympärillä liikkuu yleisiä "totuuksia", joita mielellään heitellään mediassa ja kaikenlaisissa nettikeskusteluissa. Otan mieluusti vastaan kommenteissa myös niitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei siinä ole mitään hävettävää myöntää, että Soinia on saattanut huolestuttaa, miten joukko ihmisiä, joilla on lähinnä vaihtelevaa kokemusta kuntapolitiikasta, voidaan kylmiltään laittaa ministerinsalkkuja hoitamaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

No mutta Petra. Et kai yritä kyseenalaistaa käsitteen "elinkeinoministeri Teuvo Hakkarainen" käyttökelpoisuutta?

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Olet Petra oikeassa että todennäköisesti Timo Soinia ja monen montaa muutakin puolueen jäsentä (itseni mukaanlukien) huolestutti mainitsemasi asia. Mutta tuo oli kuitenkin pienempi päänvaiva kuin se, että oltaisiin luovuttu omista periaatteista ja vaaliteemoista.

Käyttäjän ArtoNurmi kuva
Arto Nurmi

Täytyy todeta että samaa mieltä puheenvuoron kirjoittajan kanssa. Omasta mielestäni PS-puolueessa on varsin paljon tavallisia ihmisiä, jotka nyt lähtivät mukaan politiikkaan. Monet mielipiteet ja mm. Kuntatasolla ajettavat asiat ovat nimenomaan tavallisen ihmisen näkökulmasta ajateltuna, ilman sidoksia ja kytköksiä (koska niitä ei ole) sen kummemmin. Yleisesti politiikkaan on lähdetty ehkä vähän sinisilmäisinäkin. Toki sitten aina löytyy jostain niitä ylilyöntejäkin tai negatiivista toimintaa.

Toimituksen poiminnat