vpsainio

Yksin asuvia ei saa unohtaa

Mielipidekirjoitus, julkaistu Perussuomalainen-lehdessä 13/2014.

Yksin asuvia ei saa unohtaa

Perussuomalaiset on muiden eduskuntapuolueiden tapaan profiloitunut (lapsi)perhelähtöiseksi puolueeksi. Ja kyllähän ihmiset usein voivat paremmin eläessään yhdessä eivätkä yksin. Tähän nimenomaiseen lopputulemaan on päässyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa tutkimuksessaan.

Tutkimus selvittää, että yksin asuvat käyttävät toimeentulotukea, kuntouttavaa työtoimintaa ja päihdepalveluja keskimääräisesti enemmän kuin parisuhteessa elävät. Lisäksi heidän työllisyysasteensa on matalampi, tulot pienemmät, suhteelliset asumismenot suuremmat ja toimeentulo niukempaa kuin lapsettomilla pareilla tai kahden vanhemman lapsiperheissä asuvilla aikuisilla.

Kaikista asuntokunnista 41 prosenttia on yhden hengen talouksia, eli yli miljoona suomalaista asuu yksin. Näiden talouksien rasite yhteiskunnalle lienee mittava sekä taloudellisesti että henkisesti. Yksin asuvista jopa yli kolmannes on yli 65-vuotiaita. Tämä reilun 300.000 seniorin määrä on jatkuvassa kasvussa, Suomen harmaantuessa vuosi vuodelta.

Lapsiperheellisenä olen tottunut näkemään yhteiskuntamme perheellisen näkökulmasta. Toisaalta olen myös elänyt osan aikuisiästäni yksin. Aihe herätti miettimään, että löytyykö näille sadoille tuhansille yksin asuville polittinen vaihtoehto? Kuinka moni heistä mahtaa olla ns. nukkuva äänestäjä? Entä kuinka moni valitsee meidät perussuomalaiset?

Pyydänkin puoluetovereitani miettimään, mitä voisimme perussuomalaisina tehdä enemmän yksin asuvien eteen. Kovin usein lapsiperheet keräävät parhaat yhteiskunnan tuet, kuten verovähennykset ja tulonsiirrot. Ovatko esimerkiksi kunnallisten palveluiden tarjonta ja asumisen mahdollisuudet tasavertaiset ”sinkkujen” ja perheellisten välillä?

Lopuksi kehoitan miettimään miten yksin asuvat voidaan ottaa huomioon tulevien vuosien vaaliohjelmissa ja kampanjoinnissa. Asioita olisi syytä aina muistaa katsoa eri näkökulmista. Tehkäämme siis perussuomalaisista myös tulevaisuuden sinkkupuolue!

 

Vesa-Pekka Sainio

Kirkkonummi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat